Gazete Vatan Logo

Hrant Dink cinayetine ilişkin yeni dava

Hrant Dink cinayetine ilişkin yeni dava

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetine ilişkin yeni dava dosyasının, mahkemeler arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi amacıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.

Terör ve örgütlü suçlarla görevli İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink cinayetine ilişkin yeni dava dosyasının, ana dava dosyasıyla birleştirilmesi talebinin İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yetkisizlik gerekçesiyle iade edilmesi üzerine yeni kararını açıkladı.

Mahkeme heyeti, aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 26 sanıklı davayla ilgil, görev ve yetki açısından mahkemeler arasındaki uyuşmazlığın çözülmesi amacıyla dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine hükmetti.

Heyetin bu kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK), "Bağlantılı suçlarda yetki" başlıklı 16. maddesinde yer alan, "Her biri değişik mahkemelerin yetkisi içinde bulunan bağlantılı ceza davaları, yetkili mahkemelerden herhangi birisinde birleştirilerek görülebilir. Bağlantılı ceza davalarının değişik mahkemelerde bakılmasına başlanmış olursa, cumhuriyet savcılarının istemlerine uygun olmak koşuluyla, mahkemeler arasında oluşacak uyuşma üzerine, bu davaların hepsi veya bir kısmı bu mahkemelerin birinde birleştirilebilir. Uyuşulmazsa, cumhuriyet savcısı veya sanığın istemi üzerine ortak yüksek görevli mahkeme, birleştirmeye gerek olup olmadığına ve gerek varsa hangi mahkemede birleştirileceğine karar verir. Birleştirilmiş olan davaların ayrılması da bu suretle olur" hükümleri gereği aldığı öğrenildi.

Süreç

Dink cinayetine 26 kamu görevlisi şüpheli için hazırlanan iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca onaylanmasının ardından ana davanın yürütüldüğü İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ana dava dosyasıyla birleştirilmesi talebiyle terör ve örgütlü suçlardan sorumlu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

İddianameyi kabul eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, davalar arasındaki fiili ve hukuki irtibat nedeniyle dosyaların birleştirilmesine karar vererek, dava dosyasını İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Bu mahkemenin heyeti, "birleştirme kararında muvafakat talep edilmediği, mahkemenin terör suçlarına bakmakla görevli olmadığı, ana davada yargılamanın ileri aşamaya geldiği ve bu davada yargılananlarla yeni davada yargılanacak olan kamu görevlileri arasında ortak sanık bulunmadığı" gerekçeleriyle dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade etmişti.

Haberin Devamı