Gazete Vatan Logo
Magazin Hoş geldin canımın içi

Hoş geldin canımın içi

Sanatçı Çolpan İlhan 78 yaşında hayata gözlerini yumdu. Attila İlhan’ın kız kardeşi ve ünlü sanatçımız merhum Sadri Alışık’ın eşi olan Çolpan İlhan için yarın Muhsin Ertuğrul sahnesinde bir veda töreni var

Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden tiyatro ve sinema oyuncusu Çolpan İlhan, yarın Zincirlikuyu mezarlığında eşi Sadri Alışık’ın yanına defnedilecek. Dün akşam 78 yaşında aramızdan ayrılan usta oyuncu için Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlenecek. Çolpan İlhan’ın Nişantaşı’nda bulunan evi önünde bekleyen basın mensuplarına torunu Sadri Alışık açıklama yaptı. İlhan’ın kalp yetmezliği sıkıntısı yaşadığını belirten Alışık “Annemizi, ustamızı, ailemizin onurunu kaybettik. Hiç beklemediğimiz, ani gelişen bir olayla bu günü yaşıyoruz. Kalp yetmezliği vardı ama bu beklemiyorduk” dedi.

Kalp yetmezliğinden

İlhan’ın Nişantaşı’nda bulunan evine gelen Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, taziye ziyaretinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Çolpan Abla’yı kaybettik. Ani oldu gerçekten, üzgünüz” dedi.

İlhan’ın torunu Sadri Alışık da “Annemizi, ustamızı, ailemizin onurunu kaybettik. Hiç beklemediğimiz, ani gelişen bir olayla bugünü yaşıyoruz. Kalp yetmezliği vardı ama beklemiyorduk” dedi.

Haberin Devamı

Devlet sanatçısı

8 Ağustos 1936 yılında İzmir’de doğdu. Kandilli Kız Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Bu sırada akademideki arkadaşları ile birlikte “Akademi Tiyatrosu” adıyla bir tiyatro grubu kurdu ve oyunlar hazırladı. Bu sırada gelen bir teklifle 1957 yılında sinema filmi Kamelyalı Kadın’da başrol oynadı. Bu sırada aynı yıl içinde Küçük Sahne’de Münir Özkul ve Uğur Başaran ile “Sevgili Gölge” adlı oyunla ilk profesyonel oyununu oynadı. Üç sezon Küçük Sahne’de tiyatrolarda rol aldı. Sonra bu tiyatronun dağılması ile Oda Tiyatrosu’nda Müfit Ofluoğlu ile Sabahattin Kudret Aksal’ın Tersine Dönen Şemsiye’sini sahneledi. Daha sonra Kent Oyuncuları ile Güner Sümer’in Yarın Cumartesi oyununda oynadı. Kenterler ile de “Baharın Sesi”, “Nalınlar” ve “Aptal Kız”‘da sahne aldı. Bir süre sonra oğlu Kerem’in doğması ile tiyatroya ara verdi. 1960’ların ortasında sinema filmleri ile sanat hayatına geri döndü ve 300’e yakın filmde rol aldı. 1970’lerin sonlarına kadar filmlerde rol aldı. Sonra sinemadan koptu ve moda çizimleri yapmaya yoğunlaştı. Kültür Bakanlığı tarafından 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

Haberin Devamı

Yeşilçam’ın hanımefendisi

Son birkaç yıldır üst üste aramızdan ayrılan ve Türkiye’nin ailesinden biri gibi gördüğü sanatçılarımıza dün Çolpan İlhan da eklendi. Türk sinemasının hanımefendilerinden biri olan İlhan, siyah-beyaz sinema dünyasının en temel renklerinden biriydi.

Zarif duruşuyla ipek bir mendil gibi şık ve güzeldi

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hayatını kaybeden sanatçı Çolpan İlhan’ın ölüme nedeniyle bir taziye mesajı yayımladı. Gül, “Kıymetli tiyatro ve sinema sanatçısı Çolpan İlhan’ın vefatından derin üzüntü duydum. Seçkin bir sanatçı olarak, rol aldığı oyun, film ve dizilerle tiyatro ve sinemada iz bırakan Çolpan İlhan’a Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum” dedi.

- Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sanatçı Çolpan İlhan’ın vefatı nedeniyle yayımladığı taziye mesajında, “Tiyatromuzun ve sinemamızın duayen isimlerinden İlhan, bizlere kattığı değerler le her zaman sevgi ve şükranla yad edilecek. Zarif duruşu, örnek kişiliğiyle de unutulmayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

- Ayşegül Aldinç: Çolpan İlhan ‘ı kaybetmişiz.. Harika bir insan ve çok değerli bir sanatçıydı.. Üzüntüm tarifsiz.. Nur içinde yatsın..

- Ceyda Düvenci İnanamıyorum :( Çolpan ilhan... Başımız sağolsun...

- Selçuk Yöntem: Çok çok üzüldüm. Mekanın cennet olsun.

- Deniz Çakır: Çolpan İlhan’ı kaybetmişiz.. Çok üzgünüm..

- Sevinç Erbulak: Birlikte oynadığımız günler doldu şu an odama. Ne güzel öğretmişti bize Çolpan İlhan. Nurlarda uyusun, yolu açık olsun.

- Metin Uca: Bu eski hanımefendilerin kullandığı ipek mendil gibi şık, Çolpan İlhan ablamızı Sadri Alışık’ına uğurlamanın hüznü

- Reyhan Karaca: Mekanın cennet olsun