Gazete Vatan Logo

Hollande’ın en büyük sınavı

Fransa’da çalışma yasası reformuna karşı başlatılan grevlere nükleer santrallerin de katılması Cumhurbaşkanı Hollande’ı zor durumda bıraktı. Başbakan Valls tasarıda değişiklik sözü verse de ‘Geri adım atmayacağız’ dedi.

Hollande’ın en büyük sınavı

Fransa, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan yeni çalışma yasası reformuna yönelik tepkilerin büyümesiyle bir anda sosyal patlamanın eşiğine geldi. Yaklaşık 2 aydır süren sokak gösterilerine ülkenin en büyük sendikalarından Genel Emek Federasyonu’nun (CGT) destek vermesi gündelik hayata büyük darbe vurdu.

Son olarak petrol rafinerisi çalışanlarının ardından nükleer santral görevlilerinin de greve destek vermesiyle enerji krizi daha da derinleşmiş oldu. Ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 75’ini karşılayan 19 nükleer tesisin 13’ü dün itibariyle üretimlerini düşürmeye başladı.

Hükümet, gelişmelerin ardından tasarının ‘yumuşatılabileceğini’ duyurdu. Başbakan Manuel Valls tasarıda her zaman ‘değişiklik ve düzeltme’ yapılabileceğini belirtti, ancak ‘reform çerçevesinin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını’ vurguladı. Valls 2 hafta önce Cumhurbaşkanı François Hollande’la görüşmesinin ardından reform tasarısını parlamentoya sunmadan yasalaştıracağını açıklamıştı.

Hollande’ın işsizlikle mücadele açısından gerekli gördüğü reform paketi, işverenlere çalışma sürelerini uzatma, maaş indirimine gidebilme ve işten çıkarmaları kolaylaştırma gibi haklar tanıyor.

Haberin Devamı