Gazete Vatan Logo

Hollanda’nın ‘soykırım’ şovu

1915 olaylarını Ermeni soykırımı olduğu iddiası Hollanda Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu karar, Avrupa’da artan ırkçılığın, Türkiye karşıtlığının bir yansımasıdır” dedi

Hollanda’nın ‘soykırım’ şovu

Hollanda Temsilciler Meclisi sözde ‘Ermeni soykırımı’nı tanıdı. 142 milletvekili soykırımın tanınması yönünde evet oyu kullanırken, Türk partisi Denk’in 3 milletvekili Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk ve Farid Azarkan, oylamada “ret” oyu kullandı.

Denk Partisi’nin Türk kökenli lideri Tunahan Kuzu, oylamanın, 1915 olaylarının tek taraflı okunması anlamına geldiğini kaydederek, “Sözde soykırımın tanınmasıyla toplumlar karşı karşıya getiriliyor, Bu, Hollanda’da yaşayan Türk ve Ermeni kökenlilerin arasında tansiyonun tırmanmasına yol açacaktır” dedi.

Kriz devam ediyor

Ermeni tasarısının Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da kötüye gitmesine yol açması bekleniyor. Türkiye geçen hafta Ankara’daki Hollanda maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak bir nota vermişti. Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkiler 2017’de Rotterdam’da yaşanılan olaylar sonrası diplomatik krizi yol açmıştı. Nisan ayında yapılan referandum öncesinde ise Türk bakanın Rotterdam ziyareti engellenmişti. Alınan son karar nedeniyle Hollanda Maslahatgüzarı, 1915 kararı için Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu: Geçersiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Antalya’nın Finike ilçesindeki konuşmasında, Türkiye’nin önünü kesmek isteyen içerde ve dışarda hainler olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Türkiye’nin ayağına adeta pranga vurmak isteyen, önüne set vurmak isteyen ülkelerin ve değişik terörist grupların var olduğunu anlatmamıza gerek yok. Bu millet yeri geldiğinde tüm dünyaya kafa tutmasını bilir. Haklı olduğumuz yerde hiçbir engeli tanımayız. Karşımıza çıkanları ezer geçeriz. Onların hepsini Finike portakalı gibi ezer geçeriz. Bugün yaptığımız gibi” diye konuştu. Hollanda’nın kararını da değerlendiren Çavuşoğlu, “Bu karar, Avrupa’da artan ırkçılığın, Türkiye karşıtlığının bir yansımasıdır. Hollanda bu aşırı akımların merkezi olmuştur. Irkçı parti de Hollanda’dadır. Tarihle ilgili siyasetçiler kıt bilgilerle kararlar almamalıdır. Hollanda bizimle ilişkileri düzeltmek istiyorsa, geçerliliği olmayacak basit şeylerle ve hiç kimseyi bağlamayacak şeylerle uğraşmak yerine, Türkiye gibi bir ülkeyi kazanmak için ne yapacağına kafa yormalıdır. Bu kararın bizim ve başkaları için hiçbir geçerliliği yok, sadece kendilerini tatmin etmişlerdir” dedi.

Haberin Devamı

Ermenistan’ı da izole ediyorlar!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Bu kararın neticesinde ortaya çıkan şey hiçbir şekilde Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine olanak sağlamayacaktır. Bu karar sonucunda ortaya çıkan şey, bu meselenin konuşulmasına, iyi bir diyalog ortamı oluşmasına da imkan sağlamayacaktır” dedi. Hem diasporanın tutumu hem de bazı parlamentoların aldığı bu karar Ermenistan’ın daha da izole olmasına yol açtığını söyleyen Çelik, “Bizim arzu ettiğimiz şey, Srebrenitsa gibi bir soykırım meselesinde son derece sorumluluğu, son derece yanlış işlere imza atmış olan, soykırım konusundaki sorumluluğu açık olan Hollanda’nın bu konularda daha dikkatli davranması gerektiğiydi. Kararı kınıyoruz, bu bizim için yok hükmündedir” diye konuştu.

Haberin Devamı