Gazete Vatan Logo

Hollanda darbe karşıtı toplantıyı yasakladı!

Referandum sürecinde Türk bakanları engelleyen Hollanda, Başbakan Yardımcısı Türkeş’in 15 Temmuz’un yıl dönümü nedeniyle yapacağı toplantıyı da yasakladı

Hollanda darbe karşıtı toplantıyı yasakladı!

Hollanda hükümeti, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü nedeniyle önümüzdeki hafta Salı günü Apeldoorn kentinde yapacağı toplantıyı yasakladı.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Hollanda şubesi tarafından düzenlenen toplantı için Orpheus adlı kongre merkezinde salon kiralandı. Yapılan duyuruda, 11 Temmuz Salı günü yapılacak etkinliğe Türkeş’in konuşmacı olarak katılacağı duyuruldu. Ancak Hollanda hükümeti, Bakan Türkeş’in ziyaretinin şu anda uygun olmadığını açıkladı. “Şu andaki koşullarda iki ülke arasındaki mevcut ilişkiler açısından Türkeş ya da herhangi bir kabine üyesinin Hollanda’ya gelmesinin, arzu edilen bir durum olmadığı” ifade edilen açıklamada, bu kararın “Mart ayında yaşanan olayların doğal bir sonucu” olduğu kaydedildi.

Hollanda, geçen Mart ayında anayasa değişikliği referandumu kampanyası çerçevesinde toplantı yapmak isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya izin vermemişti.

Haberin Devamı

‘Özgürlüğe müdahale’

Türkeş açıklamaya, “Orada yaşayan ve oranın ekonomisine katkı sağlayan insanlarımızın demokratik haklarına ve hür iradeleriyle faaliyet yapma özgürlüğüne karşı bir müdahale niteliğindedir” diye tepki gösterdi. Türkeş şöyle devam etti: “2. Cihan Savaşı sonrasında yakılıp yıkılan ve en önemlisi iş gücü kaybına uğrayan Avrupa’nın kalkınması, ekonomisini düzeltmesi ve tekrar ayakları üzerinde durabilmesi için 1960’lardan itibaren oraya giden ve bulundukları ülkeye hizmet etmek, ekonomisine katkı sağlamak dışında hiçbir yasadışı faaliyette bulunmayan vatandaşlarımızın özgürlüklerine yönelik bu kararı kınıyorum.”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu da yazılı açıklamasında, “Etkinliklerin amacının darbe girişimi karşısında demokrasiye sahip çıkılması ile hayatını kaybedenleri ve yaralıları Avrupa’daki Türklerle anmak. Hollanda tarafından yapılan beyan, bu ülkede demokrasi anlayışını göstermesi açısından ibret vericidir” dedi.

Almanya’da iki iptal

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD)’nin Hamburg şubesi tarafından 10 Temmuz tarihinde yapılması planlanan ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ etkinliğinin iptal edildiği duyuruldu. Ardından yine UETD teşkilatları tarafından Gelsenkirchen yakınlarında bulunan Gladbeck kasabasında, aynı tarih ve aynı başlıkla planlanan etkinliğin de iptal edildiği açıklandı.

Haberin Devamı