Gazete Vatan Logo

Hizmet birleştirme emeklilik yaşını etkiler mi?

Hizmet birleştirme emeklilik yaşını etkiler mi? sorusu erken emekli olmak isteyen soruların başını çekmektedir. Peki, hizmet birleştirme yaparak erken emekli olunabilir mi? İşte detaylar...

Hizmet birleştirme emeklilik yaşını etkiler mi?

Hizmet birleştirme emeklilik yaşını etkiler mi? sorusu erken emekli olmanın yollarını arayan kişiler tarafından oldukça sık sorulmaktadır. Emeklilikte Yaşa Takılanların gündemde olduğu bugünlerde milyonlarca kişi erken emekli olmanın hayalini kuruyor. Peki bu mümkün mü? Hizmet birleştirme yaparak erken emekli olunabilir mi?

HİZMET BİRLEŞTİRME EMEKLİLİK YAŞINI ETKİLER Mİ?

Memur statüsünden önce SSK’lı bir işte çalışan kişi, hizmet birleştirmesi yaparak erken yaşta emekli olabilir. Hizmet birleştirme için kişinin çalıştığı kuruma başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvuru sonrası SSK’lı olarak çalıştığı süre, memurun hizmet süresine derece ve kademe olarak eklenir.

Çalışmaya SSK’lı olarak başlayan daha sonra da memur olarak çalışan kişinin, emekli olacağı tarih SSK’ya göre değil, ilk kez memur olduğu tarihe göre belirlenir. Ancak kişinin SSK’lı olarak çalıştı süre bu durumdan etkilenmez.

Memuriyetten ayrılıp SSK’lı olarak çalışmaya başlayacak kişi ise, SSK’lı olarak emekli olabilir. Diğer yandan emekli aylıkları arasında farklılık söz konusu olacaktır.

Haberin Devamı

1 EKİM 2008 TARİHİ ÖNEMLİ!

İlk kez 1 Ekim 2008’den önce memuriyete başlayan kişilerin diğer hizmet sürelerini erken birleştirmeleri çok önemli.

Memurun, memur olmadan önceki hizmetinin emekli aylığını arttırabilmesi için ise hizmet birleştirmesini emekliliğinden önce yapması gerekmektedir. Emeklilik aşamasında bu hizmeti birleştirmesi, emekli aylığını etkilemeyecektir.

SİGORTALILIK BAŞLANGICININ ERKEN EMEKLİLİĞE ETKİSİ

1 Ocak 1977 doğumlu bir kadın sigortalı, 1 Ocak 1997’de ilk kez SSK’lı olarak sigortalı olmuş, SSK’lı olarak 2 yıl çalıştıktan sonra memur olmaya hak kazanmış ve 1 Ocak 1999’da memuriyet görevine başlamışsa SSK’lı olarak 2 yıl daha erken emekli olma avantajından yararlanır. SSK girişinden dolayı 5.900 prim günü, 20 yıl sigortalılık ve 53 yaş şartlarıyla emekli olabilecek kadın sigortalı, Emekli Sandığı'ndan 20 yıl sigortalılık ve 55 yaş şartlarıyla emekli olmaya hak kazanacaktır.