Gazete Vatan Logo

Hızlı tren kablosu kesip satan 4 kişi daha yakalandı

Hızlı tren kablosu kesip satan 4 kişi daha yakalandı

Sapanca’da Yüksek Hızlı Tren hattından kablo kesip çalan 3 kişi ile, bu kabloları satın alan bir hurdacı yakalandı. 2 kilometre kablo çalan hırsızlar kamuflaj için firma tulumu giyiyordu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın, 29 Mayıs’ta başlaması planlanan YHT seferlerinin kablo hırsızlıkları nedeniyle haziran ayına ertelendiğini açıklamasının ardından polis ve jandarma çalışmalarını sıkılaştırdı. YHT güzergahının Sapanca Kırkpınar ve Batak mevkilerinde, beton kanal içine konulan sinyalizasyon kablolarını keserek çaldığı belirlenen 4 kişi yakalandı. 24 değişik sabıka kaydı olan 25 yaşındaki Hasan G., 46 yaşındaki Çetin T. ile 15 yaşındaki S.C. ve bakır telleri satın aldığı belirlenen Hurdacı Yahya B. gözaltına alındı.



Şüphelilerin kabloları keserken demiryolunu döşeyen firma çalışanlarının tulumlarını giydikleri, böylece şüphe çekmedikleri anlaşıldı. Şüphelilerin 10 gün içerisinde YHT hattından yaklaşık 2 bin metre kablo çalarak sattıkları da ortaya çıktı. Şüphelilerden S.C. yaşı küçük olduğu için savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, diğer 3’ünün sürüyor.

5 ayda 40 hırsızlık oldu

Polisin, sadece Sapanca bölgesinde seferlerin gecikmesine neden olan hırsızlıklarla ilgili olarak tren hattını 24 saat süreyle gözetim altına almak için 20 kişiden oluşan ekip kurduğu, ayrıca jandarmanın da etkin çalışmalar yaptığı kaydedildi. Hırsızlıkların Pamukova, Geyve ve Sapanca arasında yoğun olduğu, yılbaşından bu yana sadece bu bölgede 40 hırsızlık olayının gerçekleştiği, Pamukova İlçesi’nde de daha önce kablo çalmaya çalışan bir kişinin, yüksek gerilim hattına kapılarak öldüğü belirtildi.

TCDD’den ‘merak etmeyin güvenli’ açıklaması

Devlet Demiryolları (TCDD), Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattında kablo kesilmesi haberleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklama şöyle; Sinyal ve haberleşme kabloları ile ray devreleri kesilmesi olayları test aşamasında meydana gelmiştir.

- Bu olaylar hatta test ve sertifikasyon sürecini etkilemektedir.

- Hat işletmeye açıldıktan sonra, herhangi bir olumsuzluk merkezi sistemden anında görülebilmekte ve müdahale edilmektedir. Tren trafiği merkezden durdurulmakta.

- Yüksek hızlı tren işletmeye açıldıktan sonra hatta meydana gelen en küçük olay ve değişim anında ve otomatik olarak izlenebilmekte, uyarı sistemleri anında devreye girmektedir.

- Kamuoyunun doğru bilgilenmesi adına, yapılan haberlerde bu hususta hassasiyet gösterilmesini bekler saygılar sunarız.”

Haberin Devamı