Gazete Vatan Logo

Hızlı toparlanırız büyüme riski yok

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, darbe girişiminin erozyon yaratmadığını belirterek “Toparlanma hızlı olur, büyüme ve mali disiplinde dünle bugün arasında fark yok” dedi.

Hızlı toparlanırız büyüme riski yok

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz gecesinden itibaren Türkiye’de finansal piyasaların en erken gözlemlenebileceği ödeme sistemleri hareketleri dahil, dikkat çekici sorunla ya da güven kanalında erozyona işaret eden hiçbir şeyle karşı karşıya kalmadıklarını söyledi. Çetinkaya, “Bunu bankacılık sektörü ve reel kesim de teyit etti. Önümüzdeki dönemde bunun korunacağını umuyoruz” dedi.

Gereken tüm tedbirleri alırız

Yılın üçüncü Enflasyon Raporu toplantısımda konuşan Çetinkaya, TCMB’nin piyasayı yakından takip ettiğini, gerekli görülmesi halinde finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemleri alacağını belirtti. Toplumsal ve bankacılık sektörüne yönelik etkilere dönük bir soru üzerine Çetinkaya, şunları kaydetti: “Bu dönemin özellikle güven kanalı üzerinden firmalar ve bireyler üzerinde olumsuz bir etkisini görmüyoruz. Toparlanmanın hızlı olacağını umuyoruz. Bankacılık sektörü şu an mevcut faaliyetlerini rahatlıkla devam ettirebilecek likitideye hem TL hem dövizde, gerekli tüm tamponlara, tüm sermaye açısından ihtiyaç duyduğu imkana sahiptir, faaliyetlerine kesintisiz devam ediyor. Bu anlamda gördüğümüz herhangi bir risk unsuru bulunmuyor.”

Haberin Devamı

TCMB Başkanı, başarısız darbe girişiminin ekonomiye olası etkilerine ilişkin olarak, “Büyüme ve mali disiplin dahil darbe girişimi öncesi ile bugün arasında fark görmüyoruz” diye konuştu. Çetinkaya, bu olayın etkilerinin en kısa zamanda atlatılacağına emin olduklarını ekledi.

Not Ağustos’ta değişmez

Türkiye’de son dönemde yaşanan başarısız darbe girişimi gibi olayların ekonomiye, kredi notuna etkilerinin anlaşılabilmesi için yeterli zamanın geçmesi, yeterli verinin gözlenmesi gerektiğini ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Murat Çetinkaya, “Yakın dönemde rating kuruluşunun aldığı karar aceleci... Kredi notunda Ağustos ayında TCMB olarak yeni bir karar veya değerlendirme beklemiyoruz” dedi.

‘Enflasyon artacaksa niye faizi yükselttin?’

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini sabit bıraktı. TCMB enflasyonun 2016 sonunda yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 7.5 olmak üzere yüzde 6.6-8.4 aralığında, 2017 sonunda orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4.3-7.7 aralığında olacağını öngördü. Orta vadede TÜFE’nin yüzde 5’te istikrar kazanacağını tahmin etti. TCMB; 2016 yılı için gıda fiyatları tahminini yüzde 9’dan yüzde 8’e çekti. Murat Çetinkaya, “Yakın dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü hareketlenme ve tütün fiyatlarındaki ayarlamalar, Temmuz’da enflasyonun belirgin şekilde yükselmesine neden olacak. İlerleyen dönemde gıdada aşağı yönlü düzeltme yaşanacağını öngörüyoruz. Çekirdek enflasyonda ılımlı seyir bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çetinkaya’nın açıklamalarını değerlendiren analistler, “TÜFE’nin yüksek çıkacağını bilmesine rağmen TCMB, darbe girişimi sonrası neden faizde 25 baz puanlık artışa gitti” şeklinde eleştirdi.

Sadeleşmede sona gelindi

Murat Çetinkaya, sadeleşme adımlarını mümkün olduğunca kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Çetinkaya makul süreye ilişkin sorulara, “Makul bir zaman aralığı dedik, mümkün olduğunca kısa sürede bunu gerçekleştirmeye çalışacağız... Makul zaman aralığıyla ilgili yaşanan süreçler düşünüldüğünde artık o noktaya yaklaşıyor olabiliriz” dedi. “Faiz koridoru yine etkili olacak” diyen Çetinkaya, şunları kaydetti: “Bugüne kadar faiz koridoru politikasının önemli katkılar sağladığını gördük ancak 2015 Ağustos’ta artık bundan klasik ve daha sade çerçeveye geçmenin daha fazla katkı sağlayacağını düşünerek bu adımları attık. Koridor etkili olmaya da devam edecek. Koridorun orta nokta simetrisi makul sürede gerçekleşecek.” Ekonomistlere göre, TCMB’nin dar ve simetrik faiz koridoru hedefi yüzde 7.25-7.75 bandı olacak.

7 maddelik önlem oynaklığı önledi

Murat Çetinkaya, “17 Temmuz tarihinde aldıkları likidite tedbirlerinin piyasalarda yaşanan yurt içi gelişmeler kaynaklı oynaklığı sınırladığını belirtti. Çetinkaya, “Bu doğrultuda, marjinal fonlama faizini Mayıs ve Haziran aylarındaki 50’şer baz puanlık indirimin ardından Temmuz’da da 25 baz puan düşürerek yüzde 8.75’e indirdik. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ve gecelik borç alma faizini sırasıyla yüzde 7.5 ve yüzde 7.25 oranlarında sabit tuttuk. Önümüzdeki dönemde para politikası duruşumuzun enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edeceğinin altını çizmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı