Gazete Vatan Logo

Hızı başarıya dönüştüren insanları izlemek güzel

Türkiye’deki yarışla birlikte Formula 1’e büyük ilgi duymaya başladığını söyleyen Güler Sabancı, “Yarışları televizyondan kaçırmıyorum. Sürate merakım yok ama hızı başarıya dönüştürenleri izlemeyi seviyorum” dedi

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı geçtiğimiz yıl ilk kez Formula 1 yarışlarını izlemişti. Hatta Ferrari Takımı pilotu Michael Schumacher’e nazar boncuğu takan Güler Sabancı, “27 yıllık iş yaşamında hep lastikle iç içe oldum, ancak şu ana dek Formula 1 izleyemedim” demişti.

Sabancı, bu yıl da F1’i izleyecek, ev sahipliği yapacak. 1988’den bu yana BRİSA’nın Brigestone’la süren ortaklığı var. Brigestone da 2010 yılına kadar Formula pilotlarının lastiklerini karşılıyor. Formula 1 öncesinde Güler Sabancı ile konuştuk.

* F1 Türkiye Grand Prix’ine günler kaldı. Geçen yıl sizce nasıl geçti?

– İlk yıl olmasına rağmen çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Gerek tanıtım çalışmaları, gerek katılım, gerekse yarış sürecindeki hizmetler ilk yıl olmasına karşın oldukça başarılıydı. Tam bir Türk usulü yaklaşımla yarış pisti geceli gündüzlü bir çalışmayla son anda tamamlandıysa da buna rağmen bir çok şey yolunda gitti, aksama yaşanmadı.

TANITIMA KATKISI VAR
* Türkiye’nin tanıtımı açısından F1’in beklenen katkıyı sağladığını düşünüyor musunuz?

– Dünyada bu konuyu takip eden milyonlarca insan var. Yarışları televizyonlardan milyonlarca insan takip ediyor. Ben de geçen seneki F1’den sonra bu konulardaki duyarlılık arttığı için televizyonlardan bu konuyu, F1 yarışlarını izlemeye başladım. Gördüm ki; F1 dünyada çok takip edilen, uluslararası alanda en az futbol kadar konuşulan bir konu. Bununla birlikte yurtdışında bulunduğum çevrelerde F1 Grand Prix’sinin Türkiye’de yapılmasının büyük ilgi ile karşılandığına şahit oldum. Bu nedenle Formula 1 yarışlarının Türkiye’de yapılmasının elbette ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağladığını söyleyebilirim.

* 2010’a kadar F1 takımlarına lastikleri Bridgestone sağlayacak. Brisa’nın tanınırlığı, marka imajı açısından dünyanın en büyük motorsporları organizasyonunda olmanın önemi nedir?

– Bridgestone her şeyden önce sektördeki teknolojik liderliğini sürdürmeyi hedefliyor. F1 yarışlarında Bridgestone lastiklerinin teknolojik sınırları başarıyla zorladığını görüyoruz. Biliyorum ki Bridgestone sürekli iyileşmeyi ve gelişmeyi hedefleyen bir felsefeye sahip. Bu nedenle ortağımız bu teknolojik üstünlüğünü sürdürmek için F1’i önemli bir itici faktör olarak görüyor.

* F1’in bir parçası olmak global bir aktör olan Sabancı Holding için neden önemli? Marka imajınıza katkıları ne oluyor bu tip organizasyonların?

– Biz ortak seçerken çok hassasız. Bridgestone ile olan ortaklığımız 1988 yılından bu yana başarıyla yürüyor. Bridgestone bir dünya lideri. Bölgemizde de birlikte ürettiğimiz lastik sektöründe birinci olmayı hedefliyor. F1 gibi organizasyonlar bizim bu sektöre, bu markaya olan inancımızı gösterir. SA markası güvenilir, tercih edilir, yaptığı işi iyi yapan teknolojide lider bir marka. Sabancı ve Bridgestone’nun kurduğu Brisa bu iki köklü kurumun katkısıyla bir üretimde ve hizmette mükemmeliyet merkezi oldu. Bu tip organizasyonlar bu durumun daha iyi anlatılması için fırsat yaratıyor.

F1’DE EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIM
* Formula 1’i takip edecek misiniz?

– Evet tabii ki takip edeceğim. Hem bir yarış seyircisi olarak İstanbul Park’ta bulunacağım, hem de Brisa ve Toyota padoklarında misafirlere karşı ev sahibi olarak bulunacağım.

* Bir Formula 1 pilotunun yanında test sürüşü yapmaya cesaretiniz var mı? Hız size çekici geliyor mu?

– Hıza karşı özel bir merakım yok. Sadece hızı sevenleri ve bu hızı başarıya dönüştürenleri izlemekten hoşlanıyorum.

* Geçen yıl F1’in coşkusu daha fazlaydı, sanki ikinci yıl o coşku kaybedildi... Bu yorumuma katılır mısınız?

– Geçen sene daha çok tanıtım yapıldı belki de olması gerekenden de fazla yapılmıştı. Bu sene sonuçları beklemekle birlikte tanıtıma daha geç başlandığını düşünüyorum.

Brisa pazar lideri oldu
* Bridgestone ile 1988’den beri süren ortaklığınız son yıllarda ek yatırımlarla büyüyor. Son iki yıldır ne kadar yatırım yapıldı, üretim kapasitesi ne kadar arttı, pazar payı ne kadar Bridgestone’un?

– Türkiye’deki büyüme ve artan potansiyel, globalleşen Türk otomotiv sektörünün artan üretimi ve lastik talepleri, Brisa’nın ortağı olan Bridgestone Corporation’ın Avrupa’da büyüyen ihtiyaçları doğrultusunda, Brisa 2004-2008 yılları arasında bir yatırım sürecine girdi. 2005 yılı Eylül ayında, teknolojik atılım ve modernizasyonu sağlayacak bu yatırımın ilk kez dışarıya yansıması oldu ve İzmit’te ek tesislerin açılışını yaptık. Bu 168 milyon dolar tutarındaki yatırımla Brisa’nın kapasitesi 6 milyondan 10.5 milyon adede çıktı. Brisa, Türkiye’de en ileri teknolojiye sahip lastik fabrikasıdır ve Türkiye lastik pazarı lideridir.

Haberin Devamı