Gazete Vatan Logo

Hizbullah’ın ‘Beyin takımı’ İran’da buluştu!

CMK 102’nci madde kapsamında serbest bırakılan ve aralarında Hizbullah’ın askeri kanat sorumlusu Hacı İnan’ın da bulunduğu 8 sanığa, “ölünceye kadar” ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi.

Ancak 188 cinayetten sorumlu tutulan İnan’ın da aralarında bulunduğu sanıkların, İran’daki örgüt lideri İsa Altsoy’un yanına kaçtıkları ortaya çıktı...

Terör örgütü Hizbullah’ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan’ın da aralarında bulunduğu 1’i tutuklu 27 sanığın yargılandığı 12 yıllık davada, İnan ile 3 firari sanığın da aralarında yer aldığı 8 kişiye, “ölünceye kadar” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ancak CMK 102 kapsamında tutuksuz yargılanan İnan’ın da aralarında bulunduğu sanıkların kayıplara karıştığı, sadece askere alınan Abdulsettar Yıldızbakan’ın yakalanabildiği ortaya çıktı. Hizbullahçıların kaçış süreci şöyle işledi:

Tahliye piyangosu

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında İstanbul 13’üncü ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 10 yıllık tutukluluk sürelerini doldurdukları gerekçesiyle Hizbullah’ın askeri kanat sorumlusu Hacı İnan, İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman ve tetikçiler Abdulsettar Yıldızbakan, Selahattin Alkan, Burhan Ekineker, Mehmet Bayram Eren, Emin Ekici ile İbrahim Evliyaoğlu tahliye edildi. Ancak sanıklardan Hacı İnan ve Abdulsettar Yıldızbakan, aynı ay farklı bir Hizbullah soruşturması nedeniyle yeniden tutuklandı.

Kaçış planı yaptı

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hacı İnan ve Abdulsettar Yıldızbakan hakkında yeni bir dava açıldı. Ancak İnan ve Yıldızbakan 10 aylık bir tutukluluğun ardından bu davadan da Ekim ayında tahliye edildi. Sanıklardan ikisi de asker kaçağıydı. Yıldızbakan hemen askere alınırken, İnan askerlik işlemlerini yapmak üzere serbest bırakıldı. Ancak İnan’ın serbest kaldıktan sonra askerlik işlemlerini yapmak için hiç uğraşmadığı ve diğer serbest diğer 6 Hizbullahçı ile birlikte kaçma planı yaptığı ortaya çıktı.

Yurt dışı yasağı bulunan Hacı İnan, İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman, Abdulsettar Yıldızbakan, Selahattin Alkan, Burhan Ekineker, Mehmet Bayram Eren, Emin Ekici ve İbrahim Evliyaoğlu, yasa dışı yollarla sınırı geçerek önce Suriye’ye gitti.

‘Dayı’nın yanındalar

İddiaya göre buradan da yine yasadışı yollarla önce Irak’a ardından da İran’a geçiş yaptı. Bu kaçış işlemini ise Hizbullah’ın Avrupa sorumlusu Ali Demir’in organize ettiği öne sürüldü. Hizbbulahçıların İran’da Hizbullah’ın yeni lideri “dayı” kod adlı İsa Altsoy’un yanında oldukları anlaşıldı.

Beyin takımı toplandı

İddiaya göre İnan ve bareberindekiler, İran’da yine geçtiğimiz yıl CMK 102 kapsamında serbest bırakılan ve ardından kayıplara karışan diğer Hizbullah yöneticileri ile buluştu. Cemal Tutar, Edip Gümüş, Hacı İnan, İsa Altsoy ve örgütün Avrupa Sorumlusu Ali Demir, İran’da bir araya geldi ve örgütü yeniden canlandırmak için harekete geçti. Örgütün beyin takımı Hizbullah’ın kuruluşundan tam 33 yıl sonra, Hizbullah Lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldüğü tarih olan 17 Ocak’ta, bir manifesto yayımladı. Bu manifestoda örgütün tanımı yapılırken, amaçlar ve metotlar da sıralandı.

Daha önce de kaçmışlardı

Tutukluluğu düzenleyen CMK 102’nci maddenin yürürlüğe girmesiyle, geçtiğimiz yıl Ocak ayında tahliye dalgaları yaşanmıştı. Tahliye piyangosunun en büyük talihlileri ise yüzlerce cinayete karıştıkları gerekçesiyle yargılanan Hizbullah terör örgütü yöneticileri ve üyeleri olmuştu. Diyarbakır’daki ana davada yargılanan örgüt yöneticileri Edip Gümüş ve Cemal Tutar’ın da aralarında bulunduğu sanıklar, tahliye olur olmaz soluğu yurt dışında aldı. İstanbul’da ise 12 yıldır süren dava kapsamında örgütün askeri kanat sorumlusu Hacı İnan’ın da aralarında bulunduğu 8 sanık tahliye edildi.

Haberin Devamı