Gazete Vatan Logo

Hizbullah ilk kez Irak'ta!

Associated Press haber ajansına konuşan Hizbullah’a yakın yetkililer, İbrahim Muhammed el-Hac’ın Irak’taki bir görev sırasında öldürüldüğünü duyurdu. Ancak yetkililer, komutanın nasıl ve hangi şartlarda öldürüldüğü ve nerede savaştığıyla ilgili detaylı bilgi vermedi.İbrahim Muhammed el-Hac’ın cenaze töreni, çarşamba günü, ülkenin doğusundaki Maşgara kasabasında yapıldı.

SURİYE'DE REJİMİN DESTEKÇİLERİ

Hizbullah, Suriye’de Esad rejimini ayakta tutan en önemli unsurların başında geliyor. Fakat el-Hac'ın Irak'ta öldürülmesi, Suriye’de Beşşar Esad rejiminin yanında muhaliflere karşı savaşan Hizbullah’ın Irak’taki varlığını da ortaya koyan ilk somut olay.

IRAK'TA, İRANLI PİLOT DA ÖLMÜŞTÜ

Kısa bir süre önce de Irak'taki Maliki yönetiminin en büyük destekçisi olan İran yönetimi, İranlı bir pilotun Bağdat’ın kuzeyinde yer alan Samarra kentinde ‘bir Şii kutsal ibadet yerini savunurken’ öldüğünü duyurmuştu. Tahran yönetimi, mezhepçi ve baskıcı politikaları nedeniyle Sünnilerin, Kürtlerin ve bazı Şii grupların da tepkisini çeken Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin en yakın müttefiki konumunda.

Haberin Devamı

İRAN-ABD İŞBİRLİĞİ

ABD yönetimi, az sayıda İran devrim muhafızının Irak topraklarında faaliyette olduğunu ancak büyük çapta askeri birimlerin ülkeye girdiğine dair bir işaret olmadığını açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak’taki kriz başladıktan hemen sonra yaptığı açıklamada, Maliki hükümetine yardımda bulunmaya hazır olduklarını ve ABD ile işbirliği de yapabileceklerini söylemişti.