Gazete Vatan Logo

Hitler benzetmesi tepki çekti

Eski ABD lideri Obama, isim vermeden selefi Trump’ın demokrasi için tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu. Obama’nın ABD Başkanı’nı ‘Hitler’e benzetmesi ise Trump taraftarlarını kızdırdı

Hitler benzetmesi tepki çekti

ABD’nin eski Başkanı Barack Obama, selefi Donald Trump’ı Nazi Almanyasının lideri Adolf Hitler’e benzetince, Trump taraftarlarının tepkisiyle karşılaştı. Chicago Ekonomi Kulübü’nün düzenlendiği toplantıda konuşan Obama, Trump’ın başkanlığını, Hitler’in yükselişine benzetti. Obama, bin 800 kişinin dinlediği konuşmasında Trump’ın adını vermeden Amerikan demokrasisinin tehlikede olduğu uyarısında bulundu. Obama, demokrasinin son derece kırılgan bir yapıya sahip olduğunu belirtirken, “Demokrasi bahçesine dikkat etmezsek bazı şeyler çok çabuk zarar görebilir. Hitler de 1930’larda Almanya’daki demokratik rejimin içerisinden yükselmişti. Sonuçta 60 milyon insan öldü. O yüzden dikkatli olmalısınız” diye konuştu. Obama’nın sözleri, Trump’ın taraftarları arasında infiale yol açtı. Bazı Trump destekçileri, eski başkanın sözleriyle Amerika’ya ‘ihanet ettiğini’ savundu. Kimi yorumcular, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının, ABD Başkanı’nın ‘Yahudi dostu’ olduğunun en büyük kanıtı sayılacağı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

‘Bunamadığını’ ispatlayacak

Beyaz Saray, hafta içinde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı konuşmasının sonunda dili sürçen Başkan Trump’ın sağlık durumunda bir sorun olmadığını duyurdu. Trump’ın konuşmasının sonunda “Tanrı ABD’yi korusun” cümlesini söylerken dilinin sürçmesi, yerel basında ‘bunama belirtisi’ olarak yorumlanmıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump’ın ‘boğazı koruduğu’ için dilinin sürçtüğünü belirtirken, ABD Başkanı’nın Ocak ayında kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçeceğini ve raporların kamuoyuyla paylaşılacağını vurguladı.