Gazete Vatan Logo

Hisarcıklıoğlu: Turizme yeni vergiden vazgeçin

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Osmanlı döneminin en önemli mimari eserlerinden ve Bursa'nın simgelerinden biri olan Yeşil Türbe'nin restorasyonunu üstlendi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Osmanlı döneminin en önemli mimari eserlerinden ve Bursa'nın simgelerinden biri olan Yeşil Türbe'nin restorasyonunu üstlendi. Restorasyon için gereken protokol de dün Bursa'da Kültür ve Turizm Bakam Atilla Koç ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu arasında imzalandı.

Hisarcıklıoğlu turizm sektörünün küresel rekabet ortamında, karşılaştırmalı üstünlüğümüzün bulunduğu yegâne sektör olduğunu belirterek, bunu baltalayacak girişimlerden uzak durulmasını istedi.

Turizmin, 1983 yılında binde 8 olan milli gelir içindeki payının geçen yıl yüzde 5'i aştığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Cari açık 40 milyar dolara giderken, bunun en büyük ilacı turizm olacaktır. Yerel yönetimlere gelir sağlamak üzere turizm sektörüne ciro üzerinden yüzde 3 konaklama vergisi getirilmesinin, her halde bundan daha kötü bir zamanlaması olmazdı. Çünkü dış ticaret açığı bu yıl 40 milyar dolara ulaşacak. Bu boyutta ve sürekli artan bir açığın ilelebet sürmesi mümkün değil. Üstelik bu vergi ci ro üzerinden. Kârın yüzde 25'ine geliyor. Neredeyse sektörden ikinci defa Kurumlar Vergisi ödemesi isteniyor. Peki kârı geçtik, zarar edilince ne olacak? Yine verilecek. Böyle mantık olur mu? Şimdi pek çok şirket, merkezini yurtdışına taşımaya kalkarsa, cirolar düşük gösterilirse, bunun yanlışlığını kim söyleyebilir?"

Rifat Hisarcıklıoğlu sektör için ikinci tehdidin ise fahiş telif talepleri olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu "Esnafı, 5 ayrı müzik birliğine, ayrı ayrı ve her yıl, üstelik de hiçbir standarda bağlı olmayan, fahiş miktarlarda telif hakkı ödemek zorunda bırakan bir anlayış, yatırım ortamın iyileştirme kavramı ile nasıl örtüşür, anlamak mümkün değil. 5 yıldızlı bir otelin oda başına 95 milyon lira müzik telifi ödemesi gerekiyor" diye konuştu

Haberin Devamı