Gazete Vatan Logo

Hipokrat’ı ağlattılar!

Necmettin Erbakan Üniversitesi organ nakli ekibindeki 5’i doktor 6 sağlık personeli, karaciğer naklinde gereken kanı temin edemeyen kadın ile annesi için kanlarını verdi

Hipokrat’ı ağlattılar!

Annesinin kan grubu A Rh negatif olduğu için kan bulmakta zorlanan genç kız, hastanede görev yapan NEÜ Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi öğretim Üyesi Doç. Dr. Tevfik Küçükkartallar’ı durumdan haberdar etti. Zor durumdaki ailenin imdadına yetişen organ nakli ekibindeki, kan grubu A Rh negatif olan Küçükkartallar ve hastanenin başhekimi de olan Prof. Dr. Ahmet Tekin, Hediye Kutu’ya, kan grubu A Rh pozitif olan anestezi uzmanı Doç. Dr. Ahmet Topal, Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Bıyık, Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Özbek ve Organ Nakli Koordinatörü Bekir Pire de Zahide Kutu’ya ameliyatta kullanılması için operasyondan bir gün önce kan bağışında bulundu. Kan veren ekibin başarılı operasyonuyla kızından annesine başarılı şekilde nakil gerçekleştirildi.

Hediye Kutu, operasyon öncesi kan bulmakta çok zorlandıklarını belirten Kutu, “Nadir görülen bir kan grubuna sahip olduğum için yeterli kanı bir türlü bulamadık. Kızımın görüştüğü doktorlar, ‘Sorun yok, biz de veririz’ demişler. Ameliyata girecek doktorların kan vereceğini söyleyen kızımın şaka yaptığını, yanlış anladığını düşündüm. İlk defa bir doktorun hastasına kan verdiğini duydum. Hastasına önem veren doktorlara ne kadar teşekkür etsek az kalır. Onları kendi ailemden gibi gördüm” diye konuştu.

Haberin Devamı

İlk operasyonu gerçekleştiren ekipten Prof. Dr. Ahmet Tekin, karaciğer hastalarının ciddi sıkıntılarından birinin de kan bulma olduğunu vurguladı. Tekin, “Girecekleri büyük ameliyat öncesi Kutu ailesinin travmalarını azaltmak için devreye biz girdik. Anne ve kızına gerekli kanı verdik. Herkes kan verme konusunda duyarlı olmalı.”

KİMDİR?

Hipokrat (d. MÖ 460, İstanköy - ö. MÖ 370, Larissa), tıbbın babası olarak anılan İyon hekim. Anadolu’nun kuzey illerini gezdikten sonra İstanköy adasına dönüp hekimliğini sürdürdü. O dönemde genç hekimler loncaya alınırken günümüzde de geçerli olan fakat bazı değişikliklerin yer aldığı ünlü “Hipokrat Yemini” ederlerdi.