Gazete Vatan Logo

Hipertansiyona karşı...

Yarma, halk arasında dövme olarak da bilinir. Sert buğdayın kaynatılıp kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğundan ayrılmasıyla yarma elde edilir. Yarmanın yapılışı bulgurdaki gibidir. Özellikle keşkek ve ayran aşı çorbası yapımında kullanılır.

Halk arasında dövme olarak da bilinen yarma, sodyumu yok denecek kadar az olduğundan tuzsuz besin tüketmesi gereken hipertansiyon hastaları için hem besleyici hem de sağlıklı bir seçenek oluşturuyor. Yarma ayrıca lif içeriğinin yüksek olması sebebiyle hipertansiyonu önlemede de çok etkili.

Şişli Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan, besin değeri oldukça yüksek olan yarmanın özelliklerine dikkat çekiyor: 250 gr yarma (çiğ), 30 gram protein ve 5 gram lif içerir. Yaklaşık 5 köfte kadar proteini barındırır. Günlük lif gereksinimizin de beşte birini sağlar. Bitkisel kaynaklı protein içerdiği için özellikle vejetaryenlere önerilir.

HEM SAĞLIKLI HEM LEZZETLİ: AYRAN AŞI ÇORBASI

Ayran aşı çorbası yapmak için yarma suyu biraz emecek kadar bekletilir, sonra iyice pişirilir. Her bir yarma tanesi, kendi hacminin dört misli kadar genişler. Sonra da soğutularak ayranla karıştırılır. Üstüne taze nane yaprakları serpmelisiniz. Naneyle birlikte olunca soğuk ayran aşı çorbasının serinletici etkisi daha da artar.

ÇOCUKLARINIZA BOL BOL YEDİRİN

Haberin Devamı

Yarma tahıl grubuna girer ve tahıllar, protein de içerir. Bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte kurubaklagiller ya da et, süt, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi artırılabilir. Tahıllar, ayrıca bir miktar yağ da içerirler.

Tahıl tanelerinin yağı vitamin E’den zengindir. Yarma, B12 dışındaki B grubu vitaminlerinden zengindir; özellikle B1 vitaminin (tiamin) en iyi kaynağıdır. Bu vitaminler tahıl tanelerinin çoğunlukla kabuk ve özünde bulunur. Kalsiyum ve demir içeriği yüksek olduğundan çocuklar için de oldukça besin değeri yüksek bir gıdadır. Büyüme ve gelimeye yardımcı olmaktadır. Glisemik indeksi buğdaya göre daha düşük olduğundan diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.

Lif içeriğinin yüksek olması hipertansiyonu, kalp-damar hastalığı olanlar için faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

HİPERTANSİYONA KARŞI BİREBİR

Hipertansiyonu önlemede çok etkilidir. Yarmanın sodyumu yok denecek kadar az olduğundan tuzsuz besin tüketmesi gereken bireyler (örneğin hipertansiyon hastaları) rahatlıkla yiyebilir. Bağırsak hareketleri yavaş olan bireyleri rahatlatacağı gibi özellikle de yaşlılarda bağırsak hareketlerini hızlandırarak kolay dışkılamayı sağlayacaktır. Fazla C vitamini içermediğinden C vitamini içeren sebzelerle birlikte tüketildiğinde biyoyararlılığı artar.