Gazete Vatan Logo

Hipertansiyon tüm vücudu etkiliyor!

Hipertansiyon önce damarlara, daha sonra tüm vücuda zarar veriyor. Birçok nedenden kaynaklanabilen yüksek tansiyon, tedavi edilip kontrol altına alınmadığında ise hayatı tehdit eden sorunlara kapı aralıyor.

Hipertansiyon tüm vücudu etkiliyor!

Tansiyon, kanın damar cidarına uyguladığı basınç olarak tanımlanıyor ve bu basıncın normalden yüksek olmasının tüm vücuda zararı dokunuyor.

Hipertansiyonun ileri yaşta görülme sıklığı daha fazla. Bu durum, vücudumuzun yaşlanması ile beraber damarlarımızın da yaşlanması ve elastikiyetinin azalması ile ilişkili olabiliyor.

Genetik yatkınlık, kilo, sigara ve alkol kullanımı,kortizon gibi bazı ilaçlar ve hareketsiz yaşam hipertansiyon riskini artırıyor.

TANSİYONU YÜKSELTEN FAKTÖRLERE DİKKAT

Hipertansiyon yüzde 90-95 oranında bir sebebe bağlanamıyor, buna “esansiyel hipertansiyon” deniyor. Daha nadir olarak nefrit gibi bazı böbrek hastalıkları, böbrek arteri darlığı, hormon salgılayan böbreküstü bezi tümörleri yüksek tansiyona neden olabiliyor.

Üzülünce, sinirlenince, heyecanlanınca, efor durumunda, tuzlu yiyecek, çay, kahve gibi içeceklerden etkilenerek yükselebiliyor, gün içinde değişkenlik gösterebiliyor.

HİPERTANSİYONUN TEK ZARARI DAMARLARA DEĞİL!

Hipertansiyon koroner arter hastalığına zemin hazırlayan risk faktörlerinden biri. Ayrıca vücudun her yerinde ve tüm organları besleyen damar ağını ilgilendiren bir hastalık olduğu için çok yaygın zararı da olabiliyor. Yüksek basınca karşı kanı pompalamaya çalışan kalpte hipertrofi denen kas kalınlaşması ortaya çıkıyor, daha ileride tedavi edilmez ve hipertansiyon kontrol altına alınmazsa kalp yetersizliği oluşuyor.

Haberin Devamı

Diğer organ hasarı olarak böbrek yetersizliği, gözde retina hasarı, beyin damarlarında kanama, tıkanıklık, aort damarında anevrizma denen genişleme görülebiliyor.

TANSİYON TAKİBİNDE HOLTER AVANTAJI

Hipertansiyon teşhisi en basit şekliyle ölçülerek konuluyor. Ancak sadece bir kez saptanan yüksek ölçüm bu teşhisi koymak için yeterli değil. Gün içindeki tansiyon oynamalarını tespit etmek, verilen ilacın dozunu ve saatini doğru ayarlamak için tansiyon holteri iyi bir yol gösterici.

İLAÇ TEDAVİSİNİN BAŞARISI NEYE BAĞLI?

Doktor kontrolünde yapılan ilaç tedavisinin yanı sıra yaşam tarzı değişikliği, daha doğrusu sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş çok önemli. Alkolün kısıtlanması, sigaranın bırakılması, sağlıklı beslenme, tuz kısıtlaması, kilo kontrolü, hareketli yaşam, düzenli uyku, sporu en azından düzenli yürüyüşleri hayatımıza sokmak, stresi yönetebilmek tedavinin olmazsa olmazları.

Haberin Devamı

TANSİYON İLAÇLARI NASIL KULLANILMALI?

İlaç tedavisi ve takibi çok önemli. Tansiyon ilaçları antibiyotikler gibi belli süre kullanılıp iyileştirip bırakılan ilaçlar değil. Zaman zaman dozlarla oynamak ya da başka ilaç eklemek veya eksiltmek gerekebiliyor.

Tansiyon yükselmesi ciddi hasarlara yol açabileceğinden limon suyu içip sarımsak yemek gibi yöntemlerle değil, mutlaka kardiyolog kontrolünde alınan ilaçlarla tedavi edilmeli. (NTV)