Gazete Vatan Logo

Hipertansiyon hastaları dikkat: İlacınızı bırakmayın!

Hipertansiyonu kontrol altına almak için kullanılan ilaçlar yeni tip corona virüse (Kovid-19) yakalanma riskini arttırmıyor. Bu nedenle hastalar, ilaçlarını doktorlarına sormadan bırakmamaları gerekiyor.

Hipertansiyon hastaları dikkat: İlacınızı bırakmayın!

Yaşlı hastalarda risk faktörü corona virüs için hipertansiyonu olan kişilerde de risk oluşturuyor diye yanlış bir algı var. Bu nedenle corona virüse daha çabuk yakalanma korkusuyla hipertansiyon hastaları kullandıkları ilaçları doktorlarına sokmadan bırakmamalı.

Prof. Dr. İstemihan Tengiz, dünyanın ve Türkiye'nin şu anda önemli bir salgınla mücadele ettiğini, Sağlık Bakanlığının mücadele adına ciddi tedbirler aldığını söyledi.

Türkiye'de her 3 erişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğunu, bu hastalığın mutlaka etkili şekilde tedavi edilmesi gerektiğini aktaran Tengiz, bu hastaların pandemide yüksek risk altında olduğunu söylemenin tam olarak doğru olmadığını vurguladı.

Prof. Dr. Tengiz, "Corona virüs, özellikle yaşlı hastalarda risk oluşturuyor. Onların da birçoğunda hipertansiyon olduğu için toplumda sanki hipertansiyonu olan kişilerin corona virüse yakalanma riskinin daha yüksek olduğu gibi yanlış bir algı oluşuyor." dedi.

Diğer hastalardaki risk kadar

Kendisinin de hipertansiyon hastası olduğunu, ilaç tedavisiyle kan basıncını kontrol altına almayı başardığını anlatan Tengiz, son günlerde özellikle hipertansiyon ilaçları hakında birçok spekülasyon yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Tengiz, şöyle konuştu:

"Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ACE inhibitörleri ve anjiyotensin reseptör blokerlerinin enfeksiyon açısından risk oluşturduğu bilgisi doğru değil. Bu konuda Avrupa ve Türkiye Kardiyoloji Derneğinin bilimsel açıklamaları var. Bu konudaki söylentilerle ilgili elde edilmiş sağlıklı ve güvenilir kanıtlar bulunmamaktadır. Biz hipertansiyonla mücadele eden dernekler olarak bu ortaya atılan bilginin yanlış olduğunu her yerde anlatıyoruz. Tansiyon hastalarının da yeni tip corona virüse yakalanma riski diğer hastalardaki risk kadardır. Hastalarımızın 'corona virüse daha çabuk yakalanırız' korkusuyla hipertansiyon ilaçlarını doktorlarına sormadan kendilerine göre bırakmaları kalp krizi, beyin kanaması ve felç oluşumu gibi yaşamları adına daha büyük bir risk oluşturabilir."

Haberin Devamı

Biten ilaç raporlarının süresi uzatıldı

Tengiz, bu süreçte hipertansiyon hastalarının ilaçlarına daha kolay ulaşması için Sağlık Bakanlığının önemli bir çalışmaya imza attığını belirterek, "Biten ilaç raporlarının süresi hazirana kadar uzatıldı. Hastalarımızın rapor temini için hastanelere başvuru gereği kalmamıştır, ilaçlarını rahat bir şekilde eczanelerden temin etmekteler." ifadelerini kullandı.