Gazete Vatan Logo

Hipersonik hızlı geleceğin silahı!

Barut yerine elektromanyetik alan kullanan ve geleceğin silahı olarak tanımlanan ‘elektromanyetik silah’ın yerli üretimi için sözleşme imzalandı

Hipersonik hızlı geleceğin silahı!

Bilim kurgu filmlerinde ve bilgisayar oyunlarında görülen, barut ya da kimyasal yerine elektromanyetik alanın kullanıldığı silahlar için Türkiye’de çok önemli bir adım atıldı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Anadolu Yönlendirilmiş Enerji Teknolojileri A.Ş. arasında “Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Saha Prototipi Tedarik Projesi Sözleşmesi” imzalandı. SSM’de gerçekleştirilen imza törenine Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı. Burada bir konuşma yapan Müsteşar Prof. Dr. İsmail Demir, elektromanyetik fırlatma sisteminin geleceğe dönük kritik teknolojiler arasında yer aldığını, dünyada şu anda az sayıda ülkenin bu sistem üzerinde çalıştığını söyledi.

Yüzde 100 yerli

Müsteşar Demir; 2013 yılında ilk defa özel sektör tarafından yüzde 100 yerli ve milli olarak geliştirilen bir prototiple şu ana kadar 1000’e yakın test atışı yapıldı. Biz; bu prototip sistemin güvenlik güçlerimizin kullanacağı silah sistemi platformuna dönüşmesini hedefliyoruz. Bu projeyle birlikte başka kurumların da aynı anda çalışmalarına devam etmesi ayrıca memnuniyet verici” dedi.

Haberin Devamı

Çeliği delip geçti

Klasik silahlarda barut, yakıt veya patlayıcılarla hedef vuruluyor. Elektromanyetik top sisteminde ise elektrik enerjisi kullanılıyor. Bu enerjiyle fırlatılan mühimmat, çok yüksek bir kinetik enerjiye ve hipersonik hıza sahip. Hedefi de bu yüksek enerjiyle vurarak imha ediyor. Geleceğin silahı yapılan 1000’e yakın testte çok kalın çelik tabakalarını böyle delip geçti.

Saatte 6.125 km.
Hipersonik, 5 Mach ya da daha yüksek hızlar için kullanılıyor. 1 Mach, 15 santigrat derecede yere yakın yerlerde yaklaşık saatte 1225 km. hıza denk geliyor. 5 mach ve üzeri hızlarda uçmak için
tasarlanmış uçaklara hipersonik uçaklar deniyor.

Top maliyetine füze menzili

Prof. Demir’in verdiği bilgilere göre bu teknolojinin en büyük avantajı atış maliyetlerinin çok düşük olması. Geleceğin silahı, top atış maliyetiyle füze menzilinde etkili oluyor.

Haberin Devamı