Gazete Vatan Logo

Hintli kadınlar toplu ‘çiş eylemi’ yapacak

Hindistan’da güvenli ve ücretsiz tuvalet hizmetinin yetersizliğinden yakınan kadınlar ilginç bir eyleme hazırlanıyor.

Hintli kadınlar toplu ‘çiş eylemi’ yapacak

2012’de başlayan “çiş yapma hakkı” isimli kampanyanın Mumbai’deki lideri Mümtaz Shaikh bu sorunu gündeme taşıyan aktivistlerden. 19 Kasım BM Dünya Tuvalet Günü’nde BBC’nin ‘100 KadınSezonu’ çerçevesinde konuştuğu Shaikh, tuvalet ihtiyacı nedeniyle kadınların güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirterek “Kadınlar tuvalet yapmak için tren raylarına ya da tarlalara gidiyor. Ancak bu güvenli değil çünkü bu kadınlar tecavüze uğruyor” dedi.

“Çiş yapma hakkı, kadınlar için ücretsiz ve güvenli tuvaletler yapılmasını talep eden bir kampanya. Kadınlar da erkekler gibi günde 12-14 saat dışarda çalışıyor. Kadınlardan ücret talep edilmesi durumunu değiştirmek istiyoruz” diyen Mümtaz Shaikh, isteklerimiz yerine gelmezse yetkililerin ofislerinin önünde ‘toplu çiş yapma’ eylemini gerçekleştiriceğiz” diye konuştu.

Kadınlara paralı, erkeğe beleş

Hindistan’da evlerin yarısında tuvalet yok. Ayrıca uzun saatler sokakta çalışan çok sayıda kadın var. Erkekler umumi tuvaletlerdeki pisuarları kullanmak için para ödemiyor. Kadınlar ise pisuar kullanmadıklarından, zaten sınırlı sayıda olan umumi tuvaletlerde ücret ödemek zorunda. Hindistan’ın finans merkezi konumundaki başkenti Mumbai’de bu durumda olan 5,7 milyon kadın bulunduğu bildiriliyor.

Haberin Devamı