Gazete Vatan Logo

Hindistan’daki duvarı fabrika kurup aşacak

Hindistan’a yatırım yapan dünya devlerinin lobisi ithalatı zorlaştırınca Elvan da burada yatırım yapma kararı aldı. İlk etapta 3 fabrika kurulacak. Mısır’a ikinci fabrika da yatırım planları arasında

Elvan Grubu; şekerlemeden çikolataya, bisküviden kruvasana 800’dan fazla ürünü Türkiye ve dünyada tüketicilerin beğenisine sunuyor. Cici Bebe, Balaban gibi markaları satın alarak güçlenen Elvan, Türkiye’de yeni ürünlerle pazar payını artırırken yurt dışında da yeni yatırımlara hazırlanıyor. Hindistan’a yatırım yapan dünya devlerinin lobisi başarıya ulaşıp ithalat zorlaşınca Elvan da burada yatırım yapma kararı aldı. İlk etapta 10 milyon euroluk yatırımla 3 tesis kurulacak ve çikolatayla şekerleme üretimi yapılacak. Mısır’da 15 milyon euro yatırım yapan grup, burada da ikinci fabrikanın hazırlıklarını yapıyor.

‘Taklitlerimiz çıktı’

Elvan Grubu’nun Başkanı Hidayet Kadiroğlu ile yeni projelerini ve hedeflerini konuşmak için buluştuk. Hindistan pazarının ciddi bir potansiyel olduğunu anlatan Kadiroğlu, “Biz Hindistan’a 4 ana ürün grubuyla Hindistan’a yılda 6 milyon dolar seviyesinde ihracat yapıyorduk. Ancak bu ülkeye ihracat sıkıntıya girdi. Çünkü uluslararası şekerleme firmaları Hindistan’a doğrudan yatırım yapınca lobi etkisiyle ithalatı zorlaştırdılar. Gümrük duvarları yüzünden mal satamaz hale geldik. Ürünlerimizin orada taklitleri çıkmaya başladı. Bunun üzerine biz de doğrudan yatırımı gündeme aldık. Oradaki iş ortağımızla şu anda şirket kuruluşunu yapıyoruz. ilk etapta 10 milyon euroluk bir yatırımla 10 bin metrekare alana çikolata ve şekerleme üzerine 3 tesis kuracağız” dedi.

Haberin Devamı

Yatırımlar devam edecek

Mısır’da da yeni yatırım planları olduğunu kaydeden Kadiroğlu, “Her şeye rağmen Mısır yatırımız devam ediyor. Çünkü biz yatırımlarımızı öz kaynakla yapıyoruz ve kurumsal yaklaşımımız olan ‘Duygusal İstikrar’ kavramıyla hareket ediyoruz. Buna göre sıkıntı anlarında tamamen içimize kapanmıyor veya işler iyi olduğunda da haddinden fazla açılmıyoruz. Şimdiye kadar Mısır’a 15 milyon euro yatırdık. Mısır tek fabrika ile kalacak bir pazar değil... 15 milyon euroluk bir yatırım planımız daha var. Irak cesaret verdi, Mısır’da da marka iletişim çalışmalarına başladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

100 yıllık Avrupalı markayı alacak

HİDAYET Kadiroğlu, yeni satın alma fırsatlarını değerlendirdiklerini anlattı. Avrupalı 100 yıllık bir markayı almak için görüşmelerini sürdürdüklerini kaydeden Kadiroğlu, “Bu marka ünlü ama sıkıntıya girmiş ve iflas masasında... Onu da aldığımız zaman Ortadoğu, Afrika ve Uzakdoğu’da ciddi bir pazar payı olan bir markayı bünyemize katmış olacağız. Bu marka sayesinde ihracatta kilogramı 3 dolar olan ürünü 6 dolara satabileceğiz. Markanın böyle önemli bir gücü var” diye konuştu.

20 milyon sürpriz yumurta Toto sattı

Balaban’IN en bilinen markasının Toto olduğunu anlatan Hidayet Kadiroğlu, şu bilgileri verdi: “Toto, 2014’te Türkiye pazarında 20 milyon adet satış gerçekleştirdi. Buna 20 milyon adet de özel markalı üretimi dahil ettiğimizde kategorisinde başa güreşiyor.”