Gazete Vatan Logo

Hillary’yi silahla durdurun çağrısı!

Cumhuriyetçi Başkan adayı Trump’ın son mitinginde kullandığı ifadeler Hillary Clinton’a suikast iması olarak yorumlanınca ABD’nin tek gündem maddesi oldu.

Hillary’yi silahla durdurun çağrısı!

ABD’de Kasım ayındaki başkanlık seçimlerine kısa bir süre kala Trump ile Clinton arasındaki yarış da giderek kızışıyor. Kuzey Carolina’nın Wilminton kentindeki bir mitingde konuşan Trump, bir sonraki başkanın Yüksek Mahkeme yargıçlarını atama yetkisine sahip olacağını hatırlatıp, sözü Hillary Clinton’ın bireysel silahlanma üzerindeki kontrolü artırmak istemesine getirdi. Amerikan Anayasası’nın ‘halkın silahlanma hakkını’ koruyan 2. Maddesi’ne atıf yapan Trump, “Hillary 2. Madde’yi kaldırmak istiyor. Eğer Yüksek Mahkeme’ye kendi yargıçlarını seçerse, yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Belki 2. Madde’yi destekleyenler bir şey yapabilir, bilmiyorum. Ama size şunu söyleyeyim, o gün, korkunç bir gün olacaktır.”

Rabin örneği

Bu sözler ABD medyası tarafından, ‘Trump, Hillary Clinton’ın silahla durdurulması çağrısı yaptı’ olarak yorumlandı. Trump sözlerinin ABD basınında manşetlere çıkmasının ardından ‘silah taşıyanların Clinton’ı suikastla durdurabileceğini’ ima ettiği öne sürülen açıklamalarının yanlış anlaşıldığını söyledi. Fox News’a konuşan Trump, bireysel silahlanmayı destekleyen siyasi hareketi kast ettiğini, şiddet imasında bulunmadığını savundu. Trump’ın kampanya yetkilileri, Cumhuriyetçi Partili adayın, siyasi değişim için silah sahibi olma hakkını öngören ABD Anayasası’nın ikinci maddesini savunanları oy vermeye çağırdığını savundular. New York Times gazetesi ise, İsrail’de öldürülen siyasetçi İzhak Rabin’in de siyasi rakiplerinin benzer fütursuz açıklamaları sonucu akli dengesi bozuk bir kişi tarafından suikaste uğradığını hatırlattı.

Haberin Devamı