Gazete Vatan Logo

Hilal taktiğiyle ilerlediler

Hilal taktiğiyle ilerlediler

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları, koalisyon güçlerinin katkısı ile başlattığı “Fırat kalkanı” adı verilen operasyonla Cerablus’u IŞİD’den temizlemek için Suriye’ye girdi. Türk tankları yoğun topçu atışı sonrası Suriye topraklarına girerek Cerablus’a ilerlerken Suriye’den Türkiye’ye getirilen ve sayılarının 2 bin civarında olduğu ileri sürülen aralarında Türkmenlerin de olduğu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları, Türk askerinin temizlediği alandan sınırı aşarak 2 kilometre uzaktaki Keklice köyü ile Türkiye’yi Cerablus’a bağlayan sınır kapısını ele geçirdi. Sınır kapısını ele geçiren gruplar IŞİD bayraklarını yaktı. Kaçan IŞİD’liler ise Keklice köyünde sıkıştı.

Karadan ve havadan yoğun bombardıman devam ederken sayılarının 2 bin olduğu öğrenilen içinde Türkmenlerin de yer aldığı ÖSO grupları, “askeri üs” olarak kullanılan sınır hattından gruplar halinde Cerablus’a geçti.

Hendekler kapatıldı

IŞİD’in güvenlik amacıyla geçen yıl iş makineleri ile sınır boyunca açtığı hendekler, tankların geçebileceği oranda doldurulduktan sonra özel kuvvetler ve askeri araçlar, Suriye topraklarına yöneldi. Karkamış’ın batısındaki Kıvırcık köyünün Fıstıklık mevkiinde oluşturulan kampta bekletilen ÖSO grupları, TSK’nin özel birlikleri, tanklar ve paletli zırhlı top ve araçların eşliğinde sınırı geçti.

Haberin Devamı

Yerel kaynaklar, özel birliklerle ÖSO gruplarının Cerablus’un batı kesiminde yer alan Karkamış’ın Karanfil köyüne yedi tank eşliğinde geldiğini, operasyonun ilk saatlerinde Cerabrus’un batısındaki Keklice köyü kırsalında bulunan, üstüne ağır silah monte edilmiş kamyonetlerde bulunan IŞİD unsurlarının imha edildiklerini belirtti. IŞİD’in sınır hattındaki araziye çok sayıda mayın döşemesi sonucu, operasyon öncesi mayın temizleme araçları devreye girdi. Mayın temizleme nedeniyle birlikler ağır hareket etmek zorunda kaldı.

TSK birlikleri ile harekata katılan ÖSO grupları arasında cihatçı Feylak El Şam, Nurettin Zengi ve Hamza ve Sultan Murat Tugayı’na mensup militanlar yer alıyor. TSK’ya ait Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan ise harekâta katılan yaklaşık 300 askerin de yer aldığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Olası göç hazırlığı

Harekât öncesinde yöre köylerine hizmet vermek üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Soylu Tesisleri’nde bekletilen tankların, yerlerinde olmadıkları gözlendi. Aynı noktada bulunan 112 araçları ve ambulansların hazır bekletildiği görüldü. Yine aynı yerde bulunan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) Mobil Koordinasyon araçlarının ve konteynerlerin da olası bir sivil göçü için hazır tutuldu.

Karkamış ilçesinde ise yeni başlayan harekât ve birkaç gündür atılan IŞİD roketleri nedeniyle büyük bir sessizliğin hakim olduğu görüldü. İlçedeki bütün işyerlerinin ise kapalı olması dikkati çekti. İlçede iki market ile bir fırın açık bulunuyor. İlçe halkından ayrılmak isteyenlerden kadın ve çocukların önceki akşamdan itibaren ilçeye yakın olan köyler ile Nizip ve Gaziantep’te taşındıkları belirtildi. Halk, harekâtın başlayacağını öğrenince ekmek fırınlarına akın etti, evlerine erzak depoladı.

Haberin Devamı

Cerablus ele geçti

ÖSO askerleri akşam saatlerine kadar Cerablus’taki tüm resmi kurumları ele geçirdi. Cerablus’un boş sokaklarda ilerleyen ve ilçenin yüzde 50’sinden fazla kesiminde tam denetimi sağlayan ÖSO’nun, birkaç saat içinde Cerablus’u tam olarak ele geçirdiğini açıklaması bekleniyor. Cerablus’a girdiklerinde boş sokaklarla karşılaşan ÖSO askerleri, IŞİD militanlarının ilçeyi terk ederken patlayıcı tuzaklamış olabileceği ihtimaline karşı evleri ve stratejik yerleri tek tek kontrol etmeye başladı. Cerablus’un boşaltılmasına karşılık, ilçenin birkaç kilometre doğusundaki Membiç yolu üzerindeki bölgede akşam saatlerine doğru silah sesleri gelmeye başladı. Bu bölgede ÖSO askerleriyle İŞID militanlar arasında çatışmalar olduğu belirtildi.

Araplara kırmızı Türkmenlere mavi bandaj

Harekâta katılan ÖSO içinde yer alan Araplar, operasyonda kırmızı, Türkmenlerin ise mavi bandaj takmaları dikkati çekti. Türkmen ve diğer muhalif güçlerin Halep’in kuzeyinden ve İdlib’ten araçlarla Türkiye’ye getirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

‘Hilal’ taktiğiyle ilerliyorlar

TSK’nın Cerablus’a tönelik “Fırat Kalkanı” operasyonunda, Hilal Taktiği’ni uygulayarak ilerlediği kaydedildi. Türk ordusu ve Özgür Suriye Ordusu’nun izlediği bu taktik ile Cerablus terör örgütü IŞİD’den temizlendi.

TSK, Suriye’deki IŞİD’in elinde bulundurduğu bölgeye Sabah saatlerinde operasyon başlattı. Cerablus bölgesi öncelikle savaş uçaklarıyla bombalandı, ardından Türk tankları Suriye’ye giriş yaptı. Tankların hedefleri vurarak ilerlemesiyle köyler tek tek IŞİD’in elinden alındı. Son olarak IŞİD’in elindeki Cerablus da, yaklaşık 12 saatte terör örgütünden temizlendi. Suriye içine giren Türk askeri sayısının da 200’e yakın olduğu öğrenildi. Suriye’ye giren Türk ordusu, terör örgütlerine karşı Hilal Taktiği’ni kullanarak ilerledi.

MİLLİYET