Dayak yiyen kadınlar, hızla artan 'hayır'lar

Haberin Devamı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sayısı 70’i aşan referandum mitingleri, İzmir’de en görkemli noktasına ulaştı. Gündoğdu Meydanı’nı dolduran coşkulu kitleler, hem CHP’ye hem “Hayır” oyu vereceklere moral oldu.

Doğrusu, mayıs sonunda CHP Genel Başkanı seçilen Kılıçdaroğlu’nun ayağının tozuyla böyle enerjik bir referandum kampanyası yürütebileceğine inananların sayısı çok değildi. Hiç beklenmedik bir zamanda genel başkanlığa gelmesi, referandum için zamanın kısıtlı olması, liderlik yeteneğinin daha önce test edilmemiş olması, bu başarıyı beklemeyenlerin gerekçeleri arasındaydı. Ama her şey herkesin gözü önünde gerçekleşti. Dört gün içinde yapacağı mitinglerle CHP liderinin bir rekor kırması artık kesin.
Sayının yanı sıra halkın bu mitinglerde gösterdiği ilgi ve coşku yine beklentilerin çok ötesinde. CHP’li olan ya da olmayan büyük kitleler, demek ki, Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP’yi artık umut olarak görüyor. Demek ki yeni CHP ile kendini tutan geniş kesimlerin önündeki baraj kapakları açılmış.

Artık sadece, AKP’nin gerisinde kalmayıp, iktidara laf yetiştiren bir Kılıçdaroğlu değil, iktidarı hedefleyen ve iktidar programını da açıklayan bir Kılıçdaroğlu var meydanlarda...

***


Bir gözlem daha: AKP liderleri ve sözcülerinin miting meydanlarındaki söylemleri sertleştikçe, CHP mitinglerine ve “Hayır” oylarına yönelim hızlanıyor. İşin bu yanı üzerinde biraz durmak gerek. İktidar partisinin söylemlerini sertleştirmesi, işi “bertaraf” etme noktasına kadar getirmesi, biraz ürkütücü oldu galiba.

Halkın, “sertlik” ve “güç” gösterisinden etkilendiğini, bu gösteriyi yapanlara sempati duyduğunu savunanlar bile, “Bu kadarı da fazla” demeye, sertliğin geri teptiğini dile getirmeye başladılar. Gerçekten de, iktidarın referandum söylemleri, “Ananı da al git” gibi ifadelerini “masum” bırakacak ölçülere vardı. Yıllardır her türlü gerginliğin, kavganın, çatışmanın girdapları içinde boğulan insanlar, ürkütücü söylemlerden ürker oldu.

Bir okur şöyle diyordu dün: “AKP sertleştikçe insanlar ‘Evet’ten kaçıyor. İktidar referandumda ‘Hayır’ çıkacağını anladığı için sertleşiyor, sertleştikçe de ‘evet’çileri kendinden uzaklaştırıyor.“

Bir başkasının yorumu da şöyleydi: “Referandumdan ‘evet’ çıksa bile, genel seçimlerde bu AKP tutunamaz. Çünkü ortalığı kırdı geçirdi.”

İktidarın “genel” politikadaki bu tutumu “yerel” düzeyde yansımasını bulmakta gecikmiyor. Bazı yerlerde “Hayır” pankartlarının devlet gücüyle indirilmesi ve “Hayır” propagandası yapanların saldırıya uğraması, birinci yorumun sahibi okura hak verdirecek nitelikte olaylar.

***


Dün İstanbul’da vahim bir olay yaşandı. CHP Bahçelievler İlçe Kadın Kolları’na mensup üç kadın, AKP’li olduğunu öne sürdükleri bir kişinin sopalı saldırısına uğrayıp dayak yediklerini açıkladılar. Kadınlar hastaneden darp raporu aldılar. Dayak yiyen kadınlarla birlikte olay yerinde basın toplantısı yapan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, suç duyurusunda bulunduklarını, saldırıyı yapan kişinin emniyette ifade verdikten sonra serbest bırakıldığını söyledi. Şimşek, olay sırasında çekilen fotoğrafları da gazetecilere gösterdi.

Berhan Şimşek, “Kadına pozitif ayrımcılık bu mudur?” diye tepki gösterirken haklıdır.

Çevrenize bakın, “Hayır”ların hızla arttığını göreceksiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR