Gazete Vatan Logo

Hiç kimse seni istemiyor be Mübarek!

Mısır’ı 30 yıldır tek adam olarak yöneten Hüsnü Mübarek’e dün generalleri ‘Görevi bırak’ dedi

Ülkesinde altı gündür kan gövdeyi götürmesine rağmen koltuğunu bırakmamakta ısrar eden Mısır’ın 30 yıllık diktatörü köşeye sıkıştı. Ordu da dün tavrını netleştirdi ve Mübarek’e ‘git’ dedi. Mısırlı diktatörün en çok güvendiği ABD de ‘karışmam’ mesajı verince Mübarek tamamen yalnız kaldı. Düne kadar dağınık bir görünüm sergileyen muhalif gruplar ise Baradey’in etrafında birleşti.

Yaklaşık bir haftadır halkına karşı bir tek kurşun bile sıkmayan, göstericelerle kol kola girip dayanışma manzaraları sunan asker, dün sonunda saflarını belirledi. Mısır ordusunun en önemli iki yetkilisi Mübarek’e ülkenin şiddete süreklenmemesi için görevini bırakma çağrısı yaptı. Mübarek tarafından Devlet Başkanı Yardımcısı olarak atanan istihbarat servisi başkanı General Ömer Süleyman ve Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Tantavi, 82 yaşındaki Mübarek’in istifa etmesi konusunda uyarıda bulundu. İngiliz Times gazetesinin Mısırlı liderlere yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Mübarek 30 yıllık koltuğundan istifa etme konusunda son derece isteksizdi ve bu öneri karşısında inat etti.

Muhalefet temsilcisini seçti

Ülkedeki en geniş muhalefet olarak bilinen Müslüman Kardeşler örgütü de yeni atamalar hakkında “halkın taleplerini çarpıtmak ve devrimi başarısızlığa uğratmak için bir girişimi” olarak nitelendirerek karşı çıkmıştı. Ancak dün akşam saatlerinde Müslüman Kardeşlerin önde gelen isimlerinden Assam El Aryan, El Cezire kanalına yaptığı açıklamada diğer gösterici gruplarla birlikte hükümetle yapılacak görüşmeler için Ulusal Atom Ajansı’nın Başkanı Muhammed El Baradey’i arabulucu olarak seçtiklerini açıkladı. Baradey ise Mübarek’in, bir ulusal birlik hükümetinin önünü açmak için “bugün” istifa etmesi gerektiğini söyledi. Baradey, “Yakında orduyla temas halinde olacağımı umuyorum. Birlikte çalışmamız gerekiyor. Ordu Mısır’ın bir parçası” dedi. El-Arabiya televizyonu da, Mısırlı muhalif grupların Baradey’e geçici hükümeti kurma yetkisi verdiklerini duyurdu.

Mübarek gidene kadar devam

Halk ise yeni hükümetin atanması yerine Mübarek’in gitmesini istiyor ve o istifa edene kadar gösterilere devam edecekleri konusunda direniyor. Eylemciler yeni atamalara da karşı çıkıyor ve Süleyman’ın da ülkeyi terk etmesini istiyor. Dün de ülke genelinde protesto gösterileri devam etti. Ordunun sokağa çıkma yasağına rağmen meydanları dolduran halk, İstihbarat başkanı Ömer Süleyman’ın cumhurbaşkanı yardımcısı atanmasına atfen, “Hüsnü Mübarek, Ömer Süleyman, her ikiniz de Amerikalıların ajanısınız” diye slogan attı. Göstericiler ayrıca, “Mübarek, Mübarek uçak bekliyor” diye bağırdı.

‘Bu yolun geri dönüşü yok’
Baradey sokağa çıkma yasağına rağmen başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda toplanan göstericilere seslendi. Daha önce Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in bugün görevini bırakması gerektiğini söyleyen Baradey şunları söyledi: “Çıktığımız yolun geri dönüşü yok, mücadele etmeliyiz. Tek arzumuz rejimin sona ermesi. Halkın önünde saygıyla eğiliyorum, sabırlı olsunlar; birkaç gün içinde değişim gerçekleşecek.” El Baradey yürüdüğü sırada göstericiler, ‘’Halk, rejimin devrilmesini istiyor’’ diye bağırdı.

Obama’dan ‘Karışmam’ mesajı

Olaylar sırasında son derece hassas davranan ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray’da dün danışmanları ve Ulusal Güvenlik konseyi yetkilileriyle durum değerlendirmesi yaptı. Toplantı sonrası Mübarek’e ikinci kez “reformları hemen uygula” çağrısı geldi. New York Times gazetesine konuşan üst düzey Beyaz Saray yetkilileri, toplantıda Obama’ya, Mübarek’in elini güçlendirmesi veya yeni atanan Mısırlı hükümet yetkililerine destek vermesinin ülkede ters etki yapacağı ve Amerikan karşıtlığını körükleyeceği uyarısında bulunuldu. Obama “Mısır’da olanlara Mısır halkı karar verecek. ABD duruma müdahale ederek kendi isteğini dikte etmeyecek” diyerek ABD’nin tutumunu açıkladı.

Clinton: Demokratik geçiş

ABD Dışişleri Bakanı sözcüsü P.J. Crowley de, Mısır hükümetinin önce “desteyi karıştırıp, sonra da değişime karşı çıkamayacağını” söyledi. Crowley, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da yayımladığı mesajında, “Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in reform vaat eden sözlerinin eyleme dökülmesi gerektiğini” de belirtti. ABD’nin Mübarek hakkındaki ilk resmi açıklaması ise Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan geldi. Clinton CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, Amerikan yönetiminin Mısır’da özgür ve adil seçimlerin yapılmasını görmek istediğini belirterek, “Mübarek ve ordudan düzenli demokratik bir geçiş istiyoruz” diye konuştu. Müberek’in istifa etmesi meselesine değinmeyen Clinton, Ömer Süleyman’ın Devlet Başkanı Yardımcısı olarak atanmasını ise değişimin göstergesi olarak niteledi.

Müslüman Kardeşler korkusu

ABD, Mübarek ile yoluna devam edip etmeyeceği konusunda net değil. Mübarek olmadan Mısır-Amerikan ilişkilerinin devam etmesi Amerikalı yetkilileri ürkütüyor. Ortadoğu gibi şiddetin yoğun olduğu bölgede Mısır, 30 yıl boyunca Amerikan dış polikikasını en önemli yapı taşı olarak görev yaptı. Mübarek’in yıkılması demek, Mısır’da yeni kurulacak hükümette Müslüman Kardeşler veya başka bir İslamcı grubun iktidara gelmesi anlamına geliyor. Bu yeni iktidarın Enver Sedat döneminde İsrail ile imzalanan 1979 anlaşmasına sağdık kalmayarak ABD’nin bölgedeki tüm dış politikasını altüst edebilir.

KARARGAHTA ZİRVE

Hüsnü Mübarek, ayaklanmanın başladığı günden bu yana ilk kez ordu komutanlarıyla bir araya geldi. Mübarek dün Kahire yakınlarındaki genelkurmay karargahını ziyaret ederek Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi, Genelkurmay Başkanı Sami El Anan ve diğer üst düzey komutanlarla görüştü. Görüşmelere Mübarek’in Başkan yardımcısı olarak atadığı Ömer Süleyman da katıldı.

ORDUDAN ‘KONTROL ELİMİZDE’ MESAJI

Mısır’daki olaylarda dün 23 kişi daha hayatını kaybetti. böylece 6 günde ölenlerin sayısı 125’e çıktı. Eylemciler polisle yaptıkları çatışmada hayatını kaybediyor. Askerler ise 6 gündür halkın üzerine tek bir kurşun bile sıkmadı. Ancak dün ordu yine de ‘Kontrol elimizde’ mesajı vermek ve gövde gösterisi yapmak için jetlere alçak uçuş yaptırdı, helikopter Tahrir Meydanı üzerinde tur attı. Dün akşam üzeri de askerler ilk kez eylemcilere müdahale etti ve Tahrir meydanınıda toplanan kalabalığı şiddet kullanmadan dağıttı.

NOTLAR...

EL CEZİRE’YE YASAK:
Protestoları dünyaya duyuran El Cezire’nin yayın hakları dün itibariyle durduruldu, yayın organı için çalışan gazetecilerin tamamının da akreditasyonları iptal edildi.

AZERİ ELÇİLİK ÇALIŞANI ÖLDÜRÜLDÜ: Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, olaylarda Azerbaycan’ın Kahire büyükelçiliğinde görevli bir personelin öldüğünü açıkladı.

DÜNYADAN MÜBAREK’E REFORM BASKISI: Dünya liderleri de Mübarek’e reformlara hemen başlaması yönünde baskı yapıyor. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya liderleri Mübarek’e şiddetten kaçınması ve reformları hayata geçirmesi çağrısı yaptı.

FRANSA: Cumhurbaşkanı Sarkozy, Tunus ve Mısır’daki rejimlerin “barışçıl değişimini” tercih ettiklerini söyledi ve “Fransa, dostluk ve saygı ile bu önemli dönemde Tunusluların ve Mısırlıların yanındadır” dedi.

İNGİLTERE: Dışişleri Bakanı William Hague, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i “ülkesinin aşırı uçların eline düşmesini önlemek için demokratik dönüşüm yapmaya” çağırdı.

BM: Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır’da “itidal, şiddete başvurulmaması ve temel haklara saygı” çağrısında bulundu.

İKT: İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu Mısır’daki olaylar ile ilgili yaptığı resmi açıklamada, ülkedeki olayları çok yakından takip ettiklerini bildirdi ve en üst düzeyde itidal çağrısında bulunarak, can kaybının önüne geçilmesini istedi.

ARAP BİRLİĞİ: Genel Sekreteri Amr Musa, Mısır’da çok partili bir demokrasi görmek istediğini söyledi. Arap ülkelerinin Tunus’ta başlayan değişim çağrılarına kulak vermesi gerektiğini belirten Musa, “Arap dünyası değişim yolunda. Günümüzün sloganı reform, değişim ve modernleşme” diye konuştu.

Haberin Devamı