Gazete Vatan Logo

HGS bakiye ve ceza sorgulama nasıl yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi(HGS), sürücüler tarafından köprü ve otoyollarda bulunan geçiş noktalarından daha hızlı geçiş yapılmasını sağlar. Böylece trafikte oluşabilecek olan yoğunluk azalır. HGS olan geçiş noktalarında sürücüler tarafından geçiş ihlalleri de yapılabilir. HGS ceza sorgulama nasıl yapılır? HGS bakiye sorgulama nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulama nasıl yapılır?

HGS kullanan sürücüler tarafından bakiye sorgulama işlemleri E-Devlet sistemi üzerinden yapılabileceği gibi PTT şubelerinden ya da telefon aracılığı ile de yapılabilir. HGS ceza sorgulama işlemleri için ise PTT şubeleri ve E-Devlet sistemi kullanılabilir. HGS bakiye sorgulama işlemi önemlidir. Çünkü HGS kartında bakiye bittiğinde sürücüler cezalar ile karşı karşıya kalabilir.

HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

HGS BAKİYE SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

HGS bakiye sorgulama işlemi için 4 farklı seçenek bulunur. Bu seçenekler şunlardır; PTT ile sorgulama, telefon ile sorgulama, E-Devlet ile sorgulama ve bankalar aracılığı ile sorgulamadır. Telefon ile HGS bakiye sorgulama işlemi yapmak isteyenler, 444 1 778 numaralı telefonu ya da 0580 460 60 60 numaralı telefonu arayabilirler. Arama yapıldıktan sonra müşteri hizmetleri temsilcisinden HGS kartınızda ne kadar bakiyenizin kaldığını öğrenebilirsiniz.

PTT ile HGS bakiye sorgulama işlemi yapmak isteyenler, PTT'nin resmi internet sitesine girerek sorgulama yapabilirler. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra HGS bakiye sorgulama sayfasına girilir. Açılan sayfa üzerinden aracın plakası, HGS kartı sahibinin T.C. kimlik numarası, pasaport numarası ya da vergi numarası gibi bilgilerden birisi girilerek HGS kartında kalan bakiye öğrenilebilir.

Haberin Devamı

Bankalar aracılığı ile sorgulama yapmak isteyenler ise banka müşteri temsilcilerini arayarak, banka şubesine giderek ya da mobil bankacılık hizmetini kullanarak HGS bakiye sorgulama işlemi gerçekleştirebilirler.

E-Devlet sistemi üzerinden HGS bakiye sorgulaması yapmak isteyenler ise E-Devlet sistemine giriş yapmalıdırlar. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra e-Hizmetler menüsü açılır. Bu menü üzerinden PTT Genel Müdürlüğü bölümüne girilir. Açılan sayfada çıkan hizmetler içerisinden ''Hızlı Geçiş Sistemi Hesap Bilgileri Sorgulama'' bağlantısına tıklanarak sorgulama yapılabilir.

HGS bakiye yüklemek isteyenler ise PTT aracılığı ile ya da bankalar aracılığı ile HGS kartlarına bakiye ekleme işlemi yapabilirler.

Haberin Devamı

HGS CEZA SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

HGS kartından bakiye bitmesi sonucunda sürücüler tarafından ihlali geçiş işlemi yapılabilir. Bunun sonucunda da sürücülere ceza yazılır. Bu gibi durumlara maruz kalınmaması için HGS bakiye kontrolünün yapılması gereklidir. HGS ceza sorgulama işlemi E-Devlet sistemi ile ya da PTT resmi internet sitesi ile gerçekleştirilebilir.

E-Devlet sistemi üzerinden HGS ceza sorgulaması yapmak isteyenler, E-Devlet sistemine giriş yapmalıdır. Giriş için E-Devlet şifresi, mobil bankacılık, internet bankacılığı, E-imza ve T.C. kimlik kartı seçenekler yer alır. Bu seçeneklerden birisi kullanılarak sisteme giriş yapılabilir. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra ekranın sol tarafından yer alan e-Hizmetler bölümüne girilmelidir. E-Hizmetler bölümüne girildikten sonra buradan PTT Genel Müdürlüğü bağlantısı açılır. Açılan bağlantı üzerinde yer alan hizmetlerden ''Hızlı Geçiş İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama'' bağlantısına girilerek sorgulama işlemi yapılabilir.

Haberin Devamı

PTT'nin internet sitesinden HGS geçiş ihlali yapacak olanlar ise internet sitesine girdikten sonra sayfada yer alan ''Geçiş İhlali Sorgula'' butonu üzerinden gerekli HGS ceza sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler.

HGS ceza ödeme işlemleri de banka şubeleri tarafından yapılabileceği gibi bankaların internet şubeleri ve mobil uygulamaları üzerinden de kolaylıkla ödenebilir.