Gazete Vatan Logo

Heykele silahlı koruma

ABD’nin Teksas eyaletinde kölelik dönemini simgeleyen heykelin yıkılacağı haberleri aşırı sağcıları harekete geçirdi. Protestocular otomatik silahlarla heykelin önünde nöbet tuttu

Heykele silahlı koruma

ABD’nin Teksas eyaletinde halkın bir bölümünün ‘kahraman’ olarak gördüğü Sam Houston’ın heykelinin kaldırılacağı söylentisi, aşırı sağcıları harekete geçirdi. Houston kentindeki heykelin önünde otomatik silahlarla nöbet tutan aşırı sağcılar, ‘ırk ayrımcılığı ve beyaz Amerikalıların egemenliğinin simgesi’ olarak görülen Konfederasyon bayrakları da taşıdılar.

Köleleri vardı

Kendilerinin orada olduğu müddetçe hiçbir gücün heykeli kaldıramayacağını belirten protestocular, “Gerekirse yıllarca nöbet tutarız. O heykeli kimse yıkamaz” yorumunda bulundular. 1861-1865 yılları arasındaki Amerikan İç Savaşı öncesinde Teksas Cumhuriyeti’nin tarihteki ilk cumhurbaşkanı olan Houston, ırkçı söylemleri ve beyaz Amerikalıların üstünlüğünü savunuyordu. Birçok kölesi de bulunan aşırı sağcı siyasetçi, Konfederasyon’a bağlılığıyla biliniyor. Houston kentinin ismi de kendisine ithaf edilerek konulmuştu.

Tartışmalara konu olan bayrak ise, kölelik karşıtı Abraham Lincoln’un ABD Başkanlığına seçilmesinden sonra, tarıma dayalı ekonomileri nedeniyle köleliği savunarak Amerikan İç Savaşı’na (Kuzey-Güney Savaşı) yol açan ayrılıkçı güney eyaletlerinin oluşturduğu konfederasyonun (Güney) ortak bayrağı olarak kullanılmıştı.

Haberin Devamı