Gazete Vatan Logo

Heyecana gerek yok gizemli yabancı yok

Borsa’da yabancı takas oranının 1 günde 1.56 puan artarak yüzde 64.9’a çıkması “Gizemli bir yabancı alım yaptı” sevinci yarattı. Ancak işin alımdan kaynaklanmadığı TEB’in borsa kotundan çıkışından kaynaklı teknik bir durum olduğu anlaşıldı

Heyecana gerek yok gizemli yabancı yok

İstanbul Borsası’nda volatilite iyice azalırken ve yabancı yatırımcıların çoğu da çıkış için hisselerde derinlik ararken, yabancı takas oranının bir günde yaptığı aşırı oynama heyecan yarattı.

Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) yetkililerinin verdiği bilgiye göre, önceki gün Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların takas toplamındaki oranının 1 günde yüzde 1.56 yükselmesinin iç yüzü anlaşıldı. Kottan çıkan TEB paylarının iptal edilmesinin sözkonusu rakam değişikliğini yarattığı anlaşıldı.

Oran yüzde 63.9’du

Geçen hafta yüzde 63.9 seviyelerinde seyreden yabancı takas oranının, önceki gün yüzde 1.56 yükselerek yüzde 64.9’a çıkması yatırımcı ve uzmanlarda şaşkınlığa neden oldu. Detayları açıklanmayan yabancı oranındaki artışın, yabancı yatırımcıların hisse senedi alışı nedeniyle gerçekleştiğini düşünen analistler ve yatırımcılar, alımın kim ya da hangi kurum tarafından yapıldığına ilişkin araştırma içine girmişti. Yabancı takas oranı dünkü artışla yaklaşık 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

İptal edilen pay yerlilere aitti

Haberin Devamı

MKK yetkilileri TEB’in borsa kotundan çıkması nedeniyle paylarının iptal edildiğini belirterek, iptal edilen payların çoğunluğunun yerli yatırımcıya ait olması nedeniyle toplam takastaki yerli payının düştüğünü, bunun da yabancı payının oransal olarak artmasına neden olduğunu ifade ettiler. TEB’in iptal edilen yerli paylarının yaklaşık 3.7 milyar liralık bir piyasa değerine sahip olduğunu aktaran yetkililer, yabancı oranındaki artışın en önemli kısmının bu iptalden kaynaklı olabileceğini dile getirdiler. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 16 Nisan 2015 tarihli kararı ile TEB’in yaklaşık 4 milyon lira nominal değerli payların iptali ve borsa kotundan çıkma başvurusunu onaylamış ve banka paylarının Borsa İstanbul kotundan çıkarılıp işlem görmekten sürekli olarak men edilmesine karar vermişti.