Gazete Vatan Logo

Hesaplar sil baştan

Petrol fiyatları son 6 yılın en büyük günlük yükselişini önceki gün gerçekleştirdi. Brent petrolün varil fiyatı 24 saatte yaklaşık yüzde 9.5 yükselişle 48 dolara çıktı. ABD’de beklenenden iyi büyüme ve OPEC’in acil toplantıya çağrılması artışta etkili oldu

Hesaplar sil baştan

Petrol fiyatlarındaki oynaklık baş döndürüyor. Hafta başında 42.2 dolara gerileyerek yaklaşık son 6.5 yılın en düşük seviyesini gören Brent petrolün varil fiyatı, önceki gün yüzde 9.5 artarak 2009 yılından bu yana en hızlı günlük yükselişini kaydetti. Dün de yükselişini devam ettiren petrol, 48.43 doları gördü.

En hızlı yükseliş

Brent petrolün varil fiyatı, hafta başında Çin kaynaklı büyüme endişelerinin piyasalarda yarattığı panik havası ile 42.2 dolara gerileyerek yaklaşık son 6.5 yılın en düşük seviyesini görmüştü. Sonraki 2 günde ise Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) faizlerde ve zorunlu karşılıklarda indirime gitmesi ve piyasaya likidite enjekte etmesinin ardından toparlanma eğilimine girmişti.

Brent petrolün varil fiyatı, önceki gün ABD’de beklentilerin üzerinde gelen 2’nci çeyrek büyüme verileri sonrasında yükselişini hızlandırdı ve 6 yılın en hızlı günlük artışını kaydetti. Önceki kapanışa göre yüzde 9.45 artan Brent petrolün varil fiyatı, bir ara 48 doları görse de günü 47.54 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı dün ise 48.43 dolara kadar yükselmesi sonrasında 47.20 dolar seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Enflasyonu belirliyor

Petrol fiyatlarındaki değişim Türk ekonomisini de çok yakından ilgilendiriyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu durumu, “Bu yıl sonu itibariyle cari açık ve enflasyon konusunda nasıl bir tablo göreceğimiz biraz da petrol fiyatlarının bundan sonraki dönemde seyriyle alakalı olacak” şeklinde ifade etmişti. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüş Türkiye ekonomisinin cari açığını 4 milyar doların üzerinde azaltma potansiyeli taşıyor. Yine her 10 dolarlık düşüş tüketici enflasyonunu yüzde 0.45 civarı düşürüyor. Artışın ise negatif etki yaratması bekleniyor.