Gazete Vatan Logo

Hesabınız ele geçirildiyse...

Hackerlara özgürlük gibi karar

Yargı, facebook, hotmail, yahoo, gmail gibi merkezi ABD'de bulunan internet sitelerinden alınan nesapların ve oluşturulan profillerin hacklanmesi halinde faillerin ortaya çıkarılmasının "hukuken ve fiilen imkansız" olduğuna hükmetti. Antalya Başsavcılığının konuya ilişkin kararında şirketlerin ABD kanunlarına göre mutlaka adli yardım yoluyla resmi başvuru istediğini, bunun da kayıtların 90 gün tutulması nedeniyle mümkün olmadığına hükmetti ve faceboook hesabı hacklenen S.O isimli kadının şikayetiyle ilgili "takipsizlik" kararı verdi.

Antalya Bilişim Suçları Savcılığı, hotmail hesabı ve bu hesabın ilişkili olduğu facebook hesabı hacklenen S.O'nun yaptığı şikayet sonunda çarpıcı bir karar verdi.

Bilişim Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Öksüz, takipsizlik kararında, hotmail, yahoo, facebook vb firmaların kullanıcıların hizmetlerine elektronik posta hesapları hizmeti sunarken gerçek kimlik bilgileri, resmi belge, zorunlu telefon ya da statik IP adresi istemediklerini belirterek "IP bilgilerinin çeşitli yazılımlar yoluyla sahte oluşturulabileceği, var olan IP bilgilerinin yazılımlar aracılığıyla değiştirilebileceği veya yok edilebileceği gibi, ilgisiz üçüncü kişilerin kullanımında olan modem hatlarına izinsiz erişimler sonucu elde edilen IP numaralarının da kullanılabileceğini" hatırlattı. Takipsizlik kararında şöyle denildi:

"Bilişim suçlarında, şüphelilerce kullanılan bilgasayarlara ait IP adreslerinin ve IP adreslerinin giriş yaptığı tarih ve saatte hangi telefon hattı üzerinden internet sistemlerine bağlandığının tespit edilmesi ve bundan sonra da sisteme giren bilgisayarın harddiskinin incelenmesi sonucu söz konusu suçu işleyip işlemediğinin kesin olarak tespit edilmesi gerekir.

90 GÜNDE EVRAK YETİŞMEZ

Facebook, gmail, hotmail veya yahoo uzantılı e-posta adresleri ile bunlarla bağlantılı oluşturulan messenger ve facebook profilleri ABD'de kurulu özel hukuk tüzel kişilerince oluşturulmaktadır. BU şirketler başkalarının hesabına erişim sağlayan kişilerin tespit edilmesi yazılan yazılara 'bilgilerin ABD'den adli istinabe talebi düzenlenmesi gerektiği' gerekçesiyle cevap vermemektedir. Bu konuda Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün adli yardım talebi konulu yazısında, facebook'un IP kayıtlarını 90 günden fazla tutmadığının bildirildiği, bu süre içinde de istinabe belgelerinin temin edilmesi, tercüme ettirilmesi ve ABD makamlarından adli yardım talebinde bulunabilmesine imkan olmadığı yanıtı verilmiştir.

Müştenin kullandığı hotmail, yahoo, messenger ve facebook adreslerinin hangi kişi eliyle kırıldığının kesin olarak tespit edilemediği, bu yöndeki verilere ulaşılmasına da fiili ve hukuki imkan olmadığı anlaşılmıştır."

Savcı Öksüz bu gerekçelerle "Meçhul şüpheli ya da şüpheliler pakkında delil yetersizliği nedeni ile kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" karar verdi.

ÇÖZÜMÜ ZOR...

Şikayetçi kadının avukatı Mehmet Taylan Karakum, geçen Nisan ayında verilen bu karara karşı, sonuç alamayacaklarını bildikleri için itiraz hakkını kullanmadıklarını söyledi. Karakum, VATAN'a yaptığı açıklamada, bu tür hackleme olaylarında IP adreslerinin tespiti halinde bile sonuç alınmasının zor olduğunu belirterek "Özellikle şüphelinin bilinmediği olayların içinden nasıl çıkılacağı bilinmiyor. Bu şirketlerin verileri Türkiye'de depolaması bir çözüm gibi görünüyor ama orada da hükümetlerin bunu kötüye kullanma riski var. Ben çözüm üretemedim" diye konuştu.

Haberin Devamı