Gazete Vatan Logo

Herkesin derdi ekmek parası...

Mecidiyeköy’de Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın arazisine yapılan rezidans inşaatında işçileri taşıyan asansör önceki akşam 32. kattan zemine çakıldı. 10 işçinin cesedine ulaşıldı. İstanbul Valiliği asansör kazasında ölen işçilerin isimilerini dün sabah saat 03.30 sıralarında yazılı açıklamayla açıkladı: “Ferdi Kara (19), Tahir Kara (25), Hıdır Ali Genç (20), İsmail Sarıtaş (46), Bilal Bal (23), Cengiz Tatoğlu (38), Murat Usta (28), Menderes Meşe, Vahdet Biçer ve Cengiz Bilgi (30)...

Yevmiye usulü çalışıyorlardı, ustalar günlük 70 - 90 lira, çıraklarsa 40-50 lira alıyordu. Her birinin ayrı bir hikayesi vardı. Kimi ev almış kredi borcu ödüyordu, kimi üniversite öğrenimi için harçlık biriktiriyordu.

Beş gün önce işe başlamıştı

Hıdır Ali Genç, Tunceli Üniversitesi Ovacık Meslek Yüksek Okulu Maliye Bölümü ikinci sınıf öğrencisiydi. 5 gün önce işe başlamıştı. Babası Mustafa Genç de aynı rezidans inşaatında bekçi olarak görev yapıyordu. Bir işçi arkadaşı şunları anlattı: “Babası çalışmasını istemiyordu. Memlekete dönmesini istiyordu. Hıdır, bir şirkette stajını bitirmişti ve en azından 1 ay çalışıp okul harçlığı çıkarmak istiyordu. Kazadan 5 dakika önce konuşup güldük. Hıdır, ’Ben işe çıkayım’ diyerek asansöre gitti. Asansörde aşırı yük de vardı ve 10 arkadaş bindiler. Zaten asansör hep arızalıydı. Hıdır bindikten 5 dakika sonra büyük bir gürültü ile asansör düştü. Babası ile birlikte koştuk. Sonra diğer işçiler geldi ve ondan sonra yaşadığımız şoktan dolayı olanları hatırlamıyorum.”

Haberin Devamı

Bir ay sonra bebeği olacaktı

Hayatını kaybeden işçilerden Giresunlu Murat Usta’nın bir ay sonra baba olacağı öğrenildi. Babası Dursun Usta, oğlunun beş yıl önce İstanbul’a giderek çalışmaya başladığını ve üç yıl önce evlendiğini söyledi. Baba Usta, “Gece bir telefon geldi, orada hastane doktoruymuş. Bize oğlumuzun vefat ettiğini söyledi. Açıkçası biz de olayın tam olarak nasıl geliştiğini bilmiyoruz. Sonuçta Allah’tan gelen bir şey. Ne şirket yetkililerini tanıyoruz ne de başka birini. Her halde varsa bazı hakları eşine verilir.”

Haberin Devamı

Baba Usta, gelininin hamile olduğunu ve bir ay sonra çocuğunun dünyaya geleceğini belirterek, “Üzgünüz ne diyelim” diye konuştu.

İki oğlumu benden aldı
Bartın’da yaşayan 6 çocuk babası Mithat Kara oğulları Tahir, Ferdi, Murat ve Tamer’le birlikte inşaatta çalışıyordu. Üç ay önce işe başlamışlardı. Bartın’da ev alma hayalleri vardı. baba Mithat Kara haberi aldığında yıkıldı ve “Ali Sami Yen iki çocuğumu aldı. Ciğerlerim yandı benim” diye ağladı. İki kardeşi ölen Tamer Kara da şunları söyledi: “Babam duvarcı. Kardeşlerim ve ben normal işçiyiz. Normal işçi aylık 1200 lira alıyor. Ben yeni başladığım için daha maaş alamadım. “
Bir ay önce eve taşındı
46 yaşındaki İsmail Sarıtaş’ın astım hastası bir kızı vardı. Sarıtaş iki ay önce bankadan kredi çekip ev almış ve bir ay önce yeni evlerine taşınmışlardı. Çevresinde çok sevilen ve neşeli bir insan olduğu söylenen Sarıtaş’ın kardeşi Haydar Sarıtaş, kendilerine kesin bilgi verilmediğini belirtip, “Asansöre anladığım kadarıyla aşırı yük koymuşlar” dedi. Sarıtaş’ın arkadaşı Hüseyin Yıldız da “Sekiz aydır buradayım. İsmail başlayalı iki ay oldu. Mükemmel bir insandı.” Cengiz Bilgi’nin ailesi Bursa’da yaşıyordu. Bilgi ailesinin komşuları “3 -4 yıl önce gurbete göndermiştik. İstanbul’da yaşıyordu. Oraya yerleşmeyi düşünüyordu, bazı tatillerde buraya geliyordu” dedi.

Haberin Devamı