Gazete Vatan Logo

Herkese aynı teşvik oranı vicdanımı rahatsız ediyor

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “İhracatımızda yüzde 3 civarında olan yüksek teknolojili ürünlerin teşvik oranlarını niteliksiz ürünle aynı seviyede tutmak vicdanımı rahatsız ediyor. Farklı teşvik için çalışıyoruz. Yakında Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunacağız” dedi

Herkese aynı teşvik oranı vicdanımı rahatsız ediyor

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin genel kurulunda konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “İhracatımız içerisinde yüzde 3 civarında olan yüksek teknolojili ürünlerin teşvik oranlarını niteliksiz ürünle aynı seviyede tutmak benim vicdanımı rahatsız ediyor. Emek vereceksiniz, kafa yoracaksınız, erken yaşta saçınızı ağartacaksınız, bütün bilgileriniz olmasına rağmen başkalarının yaptığıyla aynı teşvikleri alacaksınız. Doğru değil” diye konuştu.

Mart içinde hayata geçer

Otomotiv sanayisinin Türkiye’nin 2015 ihracatına çok büyük ivme kazandırdığını, bu yılın Şubat ayından itibaren de önemli bir noktaya geldiğini söyledi. Bakan Elitaş, çıkardıkları Ar-Ge Yasası’ndan en fazla otomotiv yan sanayisinin faydalanması gerektiğini dile getirerek, “Otomotiv yan sanayinin üst seviyede olması ana sanayinin o ülkeye gelmesinde büyük bir unsur olacaktır. Yüksek teknoloji ve orta yüksek teknoloji ürünlerde farklı bir şekilde teşvik etmek için arkadaşlarımızla çalışıyoruz. En yakın zamanda Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunacağız ve Mart ayının içerisinde hayata geçirmeyi arzu ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2016 hedefi 23 milyar dolar

YÜKSEK teknolojinin ihracat içindeki payının 2002’den bu yana cüzi miktarda bir artış gösterdiğini anlatan Bakan Elitaş, şöyle konuştu: “2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracat 2014’te 158 milyar dolara, 2015 yılında 144 milyar dolara çıkmış. İhracatın artış oranında yüksek teknoloji ürünlerinin artmadığını görüyoruz, bu da bizim için bir eksiklik. O eksikliğin sebeplerinden birisi Ar-Ge Yasası. 2011 yılında ilkini çıkardık sonuçlarını aldık ve bunu Patent Kanunu destekleyecek.” OSD Başkanı Kudret Önen, “Biz hiçbir zaman ‘Vergiler azaltılsın, pazar büyüsün’ demedik ama artık pazarın ciddi olarak büyümesi lazım. Pazarın büyümesi için de vergilerin azaltılması şart” dedi. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu ise “2015’te 8.6 milyar dolarlık ihracatla otomotiv yan sanayi ihracat potansiyelini göstermiştir. 2016’da ihracat hedefimizi 23 milyar dolar olarak belirledik” diye konuştu.

Haberin Devamı