Gazete Vatan Logo
Magazin Herkes kendi varoluşunda başroldedir

Herkes kendi varoluşunda başroldedir

Sıradaşı bir ressam Lolita Asil. İsmiyle de resimleriyle de sıradışı. O insanı resmetmek için bildik yöntemleri kullanmıyor; kadavraları inceliyor, otopsilere giriyor. Asil’in Varoluş sergisine özel film gösterimi 21 Eylül’de Sakıp Sabancı Müzesi’nde...

Sergi fikri nasıl gelişti?

Bir yıl önce Türk Deri Vakfı için yapmış olduğum bir proje vardı. O projeden yola çıkarak, bu sergiye ve filme karar verdim. Yanılmıyorsam iki ay önce...

Konseptin oturması ve tamamlanması ise bir aydan fazla sürdü. Fakat bu proje öncekinden bambaşka bir yola girdi. Zaten uzun bir süredir kafamda “ Varoluş” ile ilgili sorgulamalarım ve bundan beslenen de çalışmalarım vardı. Deri vakfının projesi ile tetiklendi ve başka bir yöne doğru evrildi.

Bilim ve sanat ayrılmaz

Evreni insan üzerinden anlatma fikri nasıl oluştu?

Bu konu benim için epey eski... 1996 yılında insana yönelmeye başladım... İnsanın tüm iç ve dış yapısını kapsayan bilim alanında sanatsal çalışmalar yaptım... Hücre-insan-evren paralelliğinde yol aldım. Bilim ve sanatı birbirinden ayrılmaz iki konu olarak görüyorum..

Haberin Devamı

Evren ile insan arasında nasıl bir paralellik görüyorsunuz?

Aslında her şey aynı. Biri makro yapıda, diğeri mikro... En basit örnekle izah edersem; mesela dünyada kara ve denizlerin dağılımının aynısı biz insanlarda var... Bu parallellikleri gözlemlemek için önemli olan nasıl ve nereden bakılacağını bilmek. Bilim adamlarının da bu gizemi hep “hücre”de aralamalarındaki sebep de budur. Ben de doğanın en saf ve temiz halini, hücre-insan-evren üçgeninden herhangi birinde de sunabilirdim.

Sadece daha iyi tanıdığım “insan”dan başlamayı tercih ettim. Bir mühendislik dehası olan kemiklerin iç yapısı, hayranlık uyandıracak bir tasarıma sahiptir. Bu tasarım, evrenin kusursuzluğu ile paralellik taşır; adeta mikro bir izdüşümüdür. Büyük plandaki ahengi ve kusursuzluğu, bize daha küçük bir planda anlatarak, kainatın ipuçlarını verir.”

Kainattaki her şey birbiri ile bağlantılı

Sergiye özel hazırladığınız filmden bahseder misiniz?

Evreni anlatırken sesi ve hareketi kullanmamak olmazdı; çünkü büyük patlama ile beraber her şey hareket ve ses ile başladı. Bu film, herkese varoluşunu tekrar hatırlatacak diye umuyorum. Varoluş nedenlerini ve amacını anlatacak... “Varoluş” filminde, Kosmoz’da bir filmin içinde yer almak algısından yola çıktık, herkesin bir rolünün bulunması ve bu rolün oynanması fikrine odaklandık... Herkes kendi varoluşunda başroldedir zaten... Özetle film, kainattaki her şeyin birbiri ile bağlantılı olduğunu ve her şeyin aynı amaç için var olduğunu anlatacak. Bu arada filmin müziği ise özel olarak Kıvanç K. tarafından bestelendi.

Haberin Devamı