Gazete Vatan Logo

Herkes açılsın ama BIST açılmayabilir

Türkiye’nin önde gelen şirketlerini halka arza davet eden Borsa’nın bu yılın ikinci çeyreğinde planlanan halka arzı kesin değil. BIST Başkanı Karadağ, “İkinci çeyreği hedefimizde tutuyoruz ama illa ki 2018’de satacağız diye bir şey yok” dedi

Herkes açılsın ama BIST açılmayabilir

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’un halka arzına ilişkin, “Hedef olarak 2018 ikinci çeyreği tutuyoruz ama alternatifler de ajandamızda... ‘İlla ki 2018’de satacağız’ diye bir şey yok. Uygun ortamı yakaladığımızda, hazır hale geldiğimizde...” dedi.

Karadağ, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) düzenlediği Kurumsal Yönetim Zirvesi’nde, gazetecilerin Borsa İstanbul’un halka arzına ilişkin sorularını yanıtladı.

Finansal danışmanlık için teklifleri topladıklarını, onları değerlendireceklerini ve süreçlerin hızlı şekilde yürüdüğünü ifade eden Karadağ, halka arzın tarihine ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

Önce şirketler gelsin

“2018’in ikinci çeyreği gibi planladık ama şirketler bir gelsin. Bu arada biz kendi hazırlıklarımızı da yapıyoruz. Halka arzın birkaç ana ayağı var. Birincisi, bizim yapmamız gereken bürokratik süreçler... İkincisi, yatırım iklimi... Üçüncüsü, siyasi karar... Bizim kısım bende, hazırlanıyoruz, çalışıyoruz. Ama her şey bittikten sonra bile ekonomik iklim ve o ekonomik iklimde siyaset ‘Tamam’ der mi? Ben kendi kısmımdaki ödevleri yürütüyorum. Şirketin yapılanması ve halka arza hazır hale gelmesi bizim sorumluluğumuzda. Halka arza hazır hale geldikten sonra da son dakika bile ötelenebilir, tarih değişebilir. Onlar siyasi...”

Haberin Devamı

Himmet Karadağ, “Hedef olarak ikinci çeyreği tutuyor musunuz?” sorusu üzerine, “Tutuyoruz ama alternatifler de ajandamızda... ‘İlla ki 2018’de satacağız’ diye bir şey yok. Uygun ortamı yakaladığımızda, hazır hale geldiğimizde...” ifadelerini kullandı.

Karadağ, “Yani ikinci çeyrekten sonraya ertelenebilir mi?” sorusuna, “Tabii mümkün, her zaman...” karşılığını verdi.

İslam Kalkınma Bankası’nın Borsa İstanbul’dan pay alımı konusunda bir gelişme olup olmadığı yönündeki soru üzerine Karadağ, sürecin devam ettiğini bildirdi.

ADİL, ŞEFFAF YÖNETİMDE AKSA İKİNCİ KEZ ZİRVEDE

Dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi Aksa Akrilik, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin düzenlediği 8’inci Kurumsal Yönetim Ödülleri’nde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da zirvenin sahibi oldu.

Haberin Devamı

Adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk alanlarında hayata geçirdiği uygulamalarla Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu’nu 96.32’ye çıkaran Aksa Akrilik, Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi’nde yer alan 50 şirketi geride bırakarak üst üste ikinci kez 1’inci oldu.

Ödül töreninde konuşan Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, Yalova’da 50 yıl önce temelleri atılan Aksa’nın bugün bir dünya devi haline geldiğini belirtti. Dördüncü, “Aksa Akrilik, 5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. İnovatif, katma değeri yüksek ürünlerle Türkiye ekonomisinin gücüne güç katıyor. Bu başarının arkasında evrensel ilkelerden ödün vermeyen sürdürülebilir bir yönetim anlayışı var” dedi.

‘İÇ TALEBİ KÖRÜKLEMEK ÇÖZÜM DEĞİL’

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Artık, iç talebi körükleyen politikalardan bir an önce uzaklaşmak ve fiyat istikrarını yakalamak zorundayız. Büyümeyi verimliliğimizi ve üretkenliğimizi artırarak sağlamalıyız. Bunun da yolu şüphesiz reformlardan geçiyor” dedi.

Haberin Devamı

Geçen yılın başında Türkiye için büyüme beklentilerinin oldukça düşük olduğunu anımsatan Bilecik, Avrupa ekonomisindeki büyüme ile artan ihracatın ve vergi indirimleri teşvikleri başta olmak üzere hükümetin yaptığı düzenlemelerin bu durumu tersine çevirdiğini anlattı.

Erol Bilecik, yaşanan bu gelişmelerin, ihracatın ve özellikle Avrupa ekonomisinin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğine dikkati çekerek “Ekonomi literatüründe maalesef ‘yüksek enflasyon ve yüksek büyüme’ diye bir ikili yoktur. Bu ikili birlikte hareket etmez” diye konuştu.