Gazete Vatan Logo

Hergün 145 bin araç kiralanıyor

Her gün 145 bin kiralık araç yollara çıkıyor...

Türkiye'de Araç kiralama sektöründe araç parkının ekonomik büyüklüğü 3 milyar doları buldu

Avis Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici “Sayının 5 yılda iki katına çıkma potansiyeli var” diye konuştu

Avis Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici, pazardaki sermaye, işgücü ve teknoloji yatırımlarının da eklenmesiyle şu anda 145 bin adet olan günlük ve operasyonel kiralamadaki araç sayısının gelecek 5 yılda 2 katına ulaşacağını bildirdi. Ekici, Türkiye’de araç kiralama sektörüne ve ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de günlük ve operasyonel araç kiralama sektörünün son 10 yıldır ciddi bir büyüme trendi içinde olduğunu kaydetti. Ekici, 2011 yılında da 3 milyar dolarlık araç parkı değerine ulaştığı tahmin edilen sektörün başarılı bir grafik sergilediğini dile getirerek, yükselen bu grafiğin sürdürülebilir olması için bir takım hukuki tedbirlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Pazardaki sermaye, işgücü ve teknoloji yatırımlarının da eklenmesiyle şu anda 145 bin adet olan günlük ve operasyonel kiralamadaki araç sayısının gelecek 5 yılda 2 katına ulaşmasının öngörüldüğünü ifade eden Ekici, Türkiye’de yılda her 10 bin kişiye düşen kiralık araç sayısı 2 adet iken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu sayının 50 araca kadar çıktığına işaret etti. Ekici, Türkiye’de kişi başına düşen araç kiralama harcamasının 1.3 euro olduğunu, bu rakamın Macaristan’da bile Türkiye’nin 3.5 katı olduğunu belirtti.

Seyahatlerle birlikte büyüyor

Ekici, günlük kiralama sektöründe, ekonominin gelişmesiyle artan ticari amaçlı seyahatlerin sektöre katkısının bilindiğini ifade ederek, kongre turizminin gelişmesinin de yine araç kiralama potansiyelini artırdığını anlattı. Yurtiçi-yurtdışı turizm amaçlı seyahatlerin, Türkiye’nin tanıtımlarının artması, euronun Türk Lirası karşısında değer kazanması gibi etkiler sayesinde de sektörün giderek büyüdüğüne işaret eden İnan Ekici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel havayolu şirketlerinin sayısının artması da sektörün önünü açan gelişmelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. İç hat yolcu sayısı son 3 yılda yüzde 53, dış hat yolcu sayısı yüzde 33 arttı. Bireyler uzak mesafeler için kendi aracını kullanmak yerine uçağı tercih etmeye ve sonrasında araç kiralamaya başladı. ”

Önümüzdeki dönemde de filolarını büyütmeyi hedeflediklerini ifade eden İnan Ekici, şu bilgileri verdi: “Avis ve Budget markalarımızla yılın en hareketli dönemi olan Haziran-Ağustos ayları arasında toplam 4 bin 700 araç ile günlük kiralamada müşterilerimize hizmet vereceğiz. Yıl sonunda ise operasyonel ve günlük kiralama toplamında araç parkımızı 16 bin 500 adet ile kapatmayı planlıyoruz. Hizmet ağımızı da aynı ölçüde genişleteceğiz.”

Araç filosunda

lüks araçlar artıyor

İnan Ekici, son dönemde artan talebe paralel filodaki lüks araçların payını artırdıklarını, 4x4 SUV modellerin yanında Mercedes C180 K, Volvo S60, BMW 3.16 ve Minicooper gibi markaları da ekleyerek araç parkını genişlettiklerini anlattı. Lüks araçlara talebin, hedef ve beklentilerinin üzerinde oldukça iyi gittiğine değinen Ekici, “Günlük kiralama işinde lüks araçların da uygun fiyata kiralanabildiğini göstermek ve bu hizmeti geniş bir seçenek listesi ile sunmak istiyoruz” dedi.

Lüks araçlara talebin, hedef ve beklentilerinin üzerinde oldukça iyi gittiğine değinen Ekici, “Günlük kiralama işinde lüks araçların da uygun fiyata kiralanabildiğini göstermek ve bu hizmeti geniş bir seçenek listesi ile sunmak istiyoruz” diye konuştu.

Avis 2 yılda

2 kat büyüyecek

İnan Ekici, Avis olarak kısa ve uzun süreli kiralamayı bir arada yapan, sektörün en güçlü oyuncusu olduklarını ve kısa süreli araç kiralama sektöründe yüzde 17’lik pazar payları ile uzun yıllardır liderliklerini sürdürdüklerini belirtti.

Geçen yıl da günlük ve operasyonel kiralama işinde müşteri beklentileri ve memnuniyetini karşılamaya yönelik attıkları adımlar paralelinde yüzde 15 oranında büyüdüklerine değinen Ekici, 2010 yılında 130 milyon lira ciro elde ettiklerini dile getirdi.

İnan Ekici, Avis olarak kısa süreli kiralamada bu yıldan itibaren 2 yılda 2 kat büyüme hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı