Gazete Vatan Logo

Her yıl fazladan 100 milyon dolar

Petkim ve STAR rafinerilerinin artık entegre bir tesis gibi çalışacağını belirten Petkim Genel Müdürü Mammadov, “Bu entegrasyon ile Petkim tarafında yıllık 100 milyon dolar ilave kâr elde edeceğiz” dedi.

Her yıl fazladan 100 milyon dolar

Petrokimya sektöründe dünyada yıllık büyümenin yüzde 3 ila 4 civarında olduğunu aktaran Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, Türkiye’de bu oranın yüzde 6-7’ye ulaştığını kaydetti. Petkim için son 3 yılın çok başarılı geçtiğini dile getiren Mammadov, “Petkim 2017’de kâr açısından rekor kırdı. Ciromuz yüzde 70 arttı. Net kârımız 2 katın üzerinde büyüdü. Finansal rekorun dışında üretim rekoru da kırdık. Toplam kapasitemiz 3.6 milyon ton ancak buna ulaşmak çok zor. Biz 3.42 milyon tona ulaşarak kapasite kullanma oranımızı yüzde 97’ye yükselttik. Avrupa’da petrokimya tesislerinde bu oran ortalama yüzde

82” şeklinde konuştu.

Lojistik avantaj var

Üretimde verimliliği artırmak için STAR Rafineri ile birlikte yatırım yapma kararı aldıklarını ifade eden Mammadov, şöyle devam etti:

“Petkim ve Star entegre bir tesis gibi çalışacak. Sadece bu entegrasyondan bizim beklentimiz, Petkim tarafında yıllık 100 milyon dolar ilave kâr etmek. Bu 100 milyon doların 60 milyon dolarını biz birinci günden göreceğiz. Bu da lojistik avantajdan gelecek. Şu anda dünyanın her yerinden nafta bulmak zorundayız. STAR Rafineri devreye alındıktan sonra biz doğrudan boru hatlarıyla nafta alacağız ve Petkim’in ihtiyaçlarına en uygun ve en yüksek kalitede ürün alacağız. Yani lojistik avantajlar sayesinde yıllık 60 milyon dolar kâr edeceğiz. Kalan 40 milyon dolar da ortak hizmetler ve ortak altyapıdan gelecek. Petkim yarımadasında çok gelişmiş bir altyapımız var.”

Haberin Devamı