Gazete Vatan Logo

Her yaş ve baştaki insana 5 şeyden hesap sorulacak

Allah’ın Resulü (SAV), hadislerinde insanoğluna “Ömrünü nerede tükettiği, gençliğini nerede yıprattığı, malını nerede kazanıp nereye harcadığı ve öğrendiği ilimle nasıl amel ettiğinin hesabı sorulacak” diyor...

Allah’ın Resulü (SAV), ‘verilen nimetlerin hakkıyla değerlendirilmesi’ konusunda çok durmuştur. Nitekim konuyla ilgili bir hadislerinde şöyle buyurur: “İnsanoğluna şu 5 şeyden hesap sorulmadıkça onun ayakları kıyamet gününde Rabbinin huzurundan ayrılmayacaktır: Ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini nerede yıprattığından, malını nerede kazanıp nereye harcadığından ve öğrendiği ilimle nasıl amel ettiğinden.”

Görüldüğü gibi burada her yaş ve her baştaki insanı yakından ilgilendiren beş nimetin hesabının sorulacağı belirtilir. Ömrünü nerede tükettiğinin sorulması, ‘hayat nimeti’nin ve insana ihsan edilen ‘zaman’ın nerede harcandığıyla ilgilidir. İnsana, hayatı ve zamanı ihsan eden Allah olduğuna göre, bu nimet O’nun rızası ve emirleri doğrultusunda kullanılmalıdır. Bir hadiste, “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bunda aldanmıştır: ‘Sıhhat ve boş vakit’ buyurarak, mühim bir zaafımıza dikkat çekmiştir. Maalesef, birçoğumuz, özellikle sıhhat ve zaman bakımından bol imkanları bulunan gençler, bu hususta yanılmaktadırlar.

Haberin Devamı

Gençlik, gençleri ilgilendirir

Gençliği nerede yıprattığının sorulması ise doğrudan gençleri ilgilendirmektedir. Bu, gençliğin güzel yaşamak, hoşça vakit geçirmek gülüp eğlenmek için verilmediğini gösterir. Madem ki gençlik, Allah’ın nimetleri bakımından birçok artıları olan bir devredir. Onun şükrü de bu nimeti Allah’ın izni dairesinde kullanmaktır. Gençlere ihsan edilen güç, kuvvet, sıhhat, afiyet gibi nimetler, daha fazla sevap kazanmanın birer vasıtası olmazlarsa, dünyada da, ahrette de başımıza bela olabilirler.

Peygamberimizin (SAV), “İnsanlar helak oldular alimler müstesna, alimler de helak oldular ilmiyle amel edenler müstesna, amel edenler de helak oldular ihlaslı olanlar müstesna, ihlaslılar da büyük bir tehlikenin üzerindedirler” hadisi, hepimizi titretmeli ve daha bir dikkatli olmaya sevk etmelidir. Bu hadis, “Yaşlanınca ibadet ederiz” diyen gençlerin büyük hata ettiğini gösteriyor. Nitekim Kur’an’da Zilzal Suresi’nde, “Kim zerre kadar iyilik yaparsa onu görür, kim de zerre kadar kötülük yaparsa onu görür” buyrularak, insanın bütün ömründe yaptıklarından sorumlu olduğu ifade edilir. - Osman ARTAN/ ANTALYA MÜFTÜSÜ

Haberin Devamı