Gazete Vatan Logo

Her şey konuşuldu ‘kapatma davası’ hariç!

Gül, Baykal’la 1 saat 40 dakika baş başa sadece dış politika ve güvenlik konuştu. Baykal’ın, “Türkiye bölünüyor, kaygılıyım” sözüne Gül, “Ben de” yanıtını verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün siyasi parti liderleriyle görüşmek için düzenlediği “kabul turu” dün başladı. Gül, anamuhalefet partisi CHP lideri Deniz Baykal’ı öğle yemeğinde ağırladı ve 1 saat 40 dakikalık baş başa görüşme yaptı. Görüşme hakkında Cumhurbaşkanlığı’ndan herhangi bir açıklama yapılmadı. Baykal ise iç siyasetin hiç konuşulmadığını söyledi. Siyasi gerilimin yaşandığı günlerde ‘iç politika’ konuşulmadığı açıklamaları kulislerde esprilere neden oldu: “Cumhurbaşkanı ve anamuhalefet lideri mantı eşliğinde Cumartesi günü Fenerbahçe ile Beşiktaş arasındaki derby maçı mı konuştular?”
Görüşmenin ardından VATAN’ın sorularına kısa yanıt veren Baykal, şunları söyledi: “İyi geçti. İç sorunlara hiçbir şekilde değinilmedi.



Ne gerilim, ne kutuplaşma, ne Anayasa Mahkemesi’ne Yargıtay Başsavcısı’nın başvurusu, Anayasa değişiklikleri yapılmış olanlar, türban ya da bu konudaki mini değişiklik paketi hiçbir şekilde ele alınmadı. Dış politika ve güvenlik ekseninde bir görüşme oldu.”
Baykal, “sivil toplum örgütlerinin ’Bir adım geri atın’ diye gündeme getirdiği sağduyu çağrısı da gündeme gelmedi mi?” sorusuna “Hiç, hiç...” yanıtı verdi. Irak konusundaki kaygılarını ve düşüncelerini anlattığını belirten Baykal, “Detay vermeyelim” dedi.

Gül: Kaygılıyım

VATAN’ın edindiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Gül, dış politika, terör, askeri harekat, Irak Devlet Başkanı Talabani ve ABD Başkan Yardımcısı Chenney’in ziyaretleri hakkında Baykal’a detaylı bilgiler verdi. Baykal, Gül’ün sözlerini tamamlamasının ardından, konuyu Nevruz Bayramı’nın ardından yaşanan olaylara getirdi. Baykal Cuhurbaşkanı Gül’e “Nevruz’dan bu yana Güneydoğu’da bir bölünmüşlük, parçalanma tablosu var. Bu konuda kaygılıyım” dedi.
Gül, Baykal’ın bu sözlerine “Evet, ben de kaygılıyım” diye konuştu. Baykal ise şöyle devam etti: “Türkiye parçalanıyor, bölünüyor. Bu konuda size tarihi bir sorumluluk düşüyor. Milli bir politika geliştirilmeli. Türkiye parçalanmaya, bölünmeye doğru sürükleniyor. Bunun için hükümet ile birlikte milli bir politika üretmeniz gerekiyor. ” Cumhurbaşkanı Gül’ün Baykal’ın bu sözlerini dinlediği ve hiçbir yorum yapmadığı öğrenildi.

Gül’den Baykal’a: Herkes anne gibi davranmalı...

CHP Lideri Baykal’ın “iç siyasi konulara hiç girmedik” şeklindeki açıklamaları Çankaya’yı rahatsız etti. Cumhurbaşkanı Gül’e yakın kaynaklar, “Böylesi bir dönemde, böylesi bir görüşmede son siyasi krizlere hiç değinilmemesi mümkün mü?” diyorlar. Aynı kişiler Gül’ün görüşmede türban düzenlemesi, AKP davası gibi konulara doğrudan değinmediğini ama son günlerde tırmanan siyasi gerilimin indirilmesine yönelik bazı saptamalarda bulunduğunu belirtiyor.

Edindiğimiz bilgilere göre Cumhurbaşkanı Gül, Baykal’a terörle mücadelenin geldiği aşama hakkında açıklamalar yaptıktan sonra sözlerini şöyle sürdürmüş: “Irak’ın yeniden yapılandığı ve koalisyon güçlerinin çekilmeye hazırlandığı bir dönemde terörle mücadelemizi siyasi gerilimlerle zayıflatmamak gerekir. Bu dönemde istikrar ve demokrasiden asla sapmamak gerekir. İstikrar ve demokraside gerileme olursa Türkiye zarar görür. Böyle kritik bir dönemde siyasi kaosa meydan vermemek son derece büyük önem taşıyor. Herkes soğukkanlı hareket etmeli ve yine herkes çocuğun annesi gibi davranmalı.”

Mönüde ne vardı?

Kayseri mantısı, patlıcan, ızgara et, tatlı, meyve suyu ve kahve.

1 SAAT 40 DAKİKA SÜRDÜ

Baykal, saat 12.45’te Çankaya Köşkü’nün protokol kapısından giriş yaptı. Çankaya Köşkü’ndeki öğle yemeğinde yapılan görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Baykal, görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapmadan Köşk’ten ayrıldı.

BAHÇELİ 1 SAAT KALDI

CHP lideri Baykal’dan 1.5 saat sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çankaya Köşkü’ne çıktı. Bahçeli, Köşk’te 1 saat kaldı. Bahçeli’den sonra BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun gittiği Çankaya Köşkü’nden bir açıklama yapılmadı.









Haberin Devamı