Gazete Vatan Logo

Her şey dahil turizmin iki katı kazanç mümkün

2023 turizm hedefi 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir. 2015'te 31.5 milyar dolar olan gelir, 2016'nın ilk sekiz ayında 12.2 milyar dolara düştü... Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün çözüm yollarını anlattı...

Her şey dahil turizmin iki katı kazanç mümkün

Türkiye’ye 2015'in ilk 8 ayında 25 milyon 506 bin turist geldi. Sayı 2016'da 17 milyon 391 bin'e düştü. Oysa Türkiye’nin 2023 hedefi 50 milyon turist ve 50 milyar dolar. Peki bu rakama ulaşmak mümkün olacak mı??TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, formülün bir haftada 720 dolar bırakan her şey dahil sistem turisti yerine, bunun 2-3 katı yüksek gelir bırakacak inanç, kültür, kongre, spor ve sağlık turizmine yönelmek olduğunu söylüyor ve ekliyor, “Her şey dahil sistem 718 dolar bırakıyor. Bu 1200 dolar seviyesine çıkarmamız lazım.”

İnanç turizmi ciddi gelir kapısı

İnanç turizmi adam başı 1500 dolar getiriyor. Türkiye'de 43 ilde inanç turizmine yönelik mekan var. 2 ilden birinde inanç turizmine konu olan kutsal mekanlar bulunuyor. Türkiye’ye dini amaçla yapılan seyahatlerin sayısı 250 bine ulaşmalı ama bugün 100 bin civarında.

Antalya spor turizmi cenneti

Uluslararası hesaplamalarda çıkan ortalamalara göre spor turisti normal turistin yaklaşık iki katı harcama yapıyor. Futbol kampı yapanların yarattığı direkt hacim 100 milyon doların üzerinde. Türkiye'de spor turizmi son yıllarda çok başarılı.

Haberin Devamı

Sağlık yüksek gelir kaynağı

Sağlık en yüksek gelirli turizm alanlarından biri. Tıbbi operasyon ile konaklama, alışveriş ve kültür turlarını da kapsar. Sağlık turizmi Türkiye ekonomisinin yeni lokomotifi olacak. Ülkemize sağlık turizmi için geçen yıl gelenler 5.8 milyar dolar döviz bıraktı. Sağlık turizminden elde edilen kişi başı gelir, tatilcilere göre 12 kat fazla. Bu da yatırımları artırıyor.

Gezen turist haftada 1400 dolar bırakıyor

Kültür turizmi Türkiye turizminin başlangıcı. Maalesef terör nedeniyle turistler Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri'ne gitmek istemiyor. Ama bu turlar da her şey dahil sistemden daha fazla gelir bırakıyor. Kişi başı 1200-1400 dolar civarında. Minimum bir hafta kalıp, Kapodokya, Pamukkale, Selçuk, Efes gibi yerleri ziyaret ediyor. Alışveriş yapıyor, halı, kuyum alıyor.

VIP'ler golf tercih ediyor

Golf en elit turizm türü. Ülkemizde dünya standartlarında birçok golf oteli ve sahası var. VIP'lerin geldiği bu turizm türünü canlandırırsak kişi başı bir haftalık 3 ile 5 bin dolar arası bir girdi elde ederiz. Golf için gelenlerin sayısı 160 binin üzerinde.

Haberin Devamı

Hem macera hem tatil

Spor için gelen turist ortalama 1500-1750 dolar para bırakır. Rafting için malzeme kiralar, rehber tutar. Ülkemiz doğa turizmi açısından geniş yelpazeye sahip ve 12 ay boyunca doğa sporlarını en üst düzeydeki parkurlarda yapmaya olanak sağlayan bir yapısı var.

En yüksek gelir kongrelerde

En yüksek geliri kongre turizmi sağlar. 10 yıl önce 500 ve üstü kişiyi bir araya getiren 80 kongre yapılırken 10 yıl içinde büyük kongre sayısındaki artış yüzde 254 oldu. İstanbul 2010-11'de aldığı kongre sayısı ile dünyada 8'nci sıraya yükseldi ama güvenlik algısı en hassas olan bu segment turistleri vurdu. Kongre için gelenler haftada 2500-3 bin dolar bırakıyor.

Kruvaziyer turisti diğerlerine göre üç katı para harcıyor

Geçen yıl 20.9 milyon kruvaziyer turistinin 2.2 milyonu Türkiye limanlarını ziyaret etti. Bu turistlerin 7 günlük seyahatte gemide harcadığı tutar ortalama 1719 dolar. Kruvaziyer turizminin sadece gemiler açısından büyüklüğü 36 milyar dolara ulaştı.

Haberin Devamı