Gazete Vatan Logo

Her şey dahil 1 hafta tatil sadece 400 $

Rusya’da tur satışlarında Türkiye pazarının payı yüzde 1.5 iken 21.3’e çıktı. Ancak Türkiye’ye 1 haftalık tur paketinin fiyatı 400 dolar. Üstelik bu rakama gidiş-dönüş uçak bileti de dahil

Her şey dahil 1 hafta tatil sadece 400 $

Batılı turist halen Türkiye’ye çeşitli sebeplerle gelmese de en azından Rusya pazarındaki olumlu gelişmeler turizmci için bir umut. Uçak krizinin ardından bıçak gibi kesilen Rus turist sayısında gözle görülür bir artış var. Bu artış en azından Antalya’yı 2017’de kurtaracak gibi duruyor. Fakat bu pazardaki artışın da ciddi fiyat kırımları ile birlikte meydana geldiği, turizmcinin aslında artan turist sayısına rağmen totalde çok fazla kazanmadığı da rakamlardan ortaya çıkıyor.

Turizmde Türkiye yasağının sona ermesiyle Türkiye’ye Rusya’dan turist akını 1-9 Mayıs arası dönemi kapsayan geleneksel ‘Mayıs tatili’nde başladı. Turizm sektörü için fiilen sezonun açılışı olarak kabul edilen bu dönemde en ucuz tatil destinasyonu olarak Türkiye gözde oldu.

‘Mayıs tatili’ bereketi

Rusya’da charter yasağının kalkmasının ardından Türkiye’ye tur paketi satışlarında yaşanan artışı gözler önüne seren veri de medyaya yansıdı. Önde gelen seyahat sitelerinden Tutu.ru’nun verilerine göre, Rusya’da Türkiye turlarının toplam satışlara oranı Mayıs 2016’da yüzde 1.5 iken, bu yıl aynı döneminde yüzde 21.3’e yükseldi.

Haberin Devamı

Rusya’da Mayıs’ta Türkiye’ye 1 haftalık her şey dahil tur paketlerinin ortalama fiyatı

23 bin 500 ruble olarak kaydedildi. Bu rakam bugünkü kurdan 400 dolara denk geliyor. Bu fiyata gidiş-dönüş uçak bileti de dahil.

Aynı dönemde Rusya’da iç turizme olan talepte ciddi düşüş yaşandı. Rusya içi turların payı yüzde 24.4’ten yüzde 12.7’ye gerilerken, çoğu şehir turları olmak üzere, ortalama kişi başı tur fiyatı 7 bin 600 rubleden 9 bin 500 rubleye yükseldi.

Rusya’da bu yıl Mayıs tatilinde paket tur sunan destinasyonlar arasında Türkiye dışında en çok talep görenler Yunanistan, Kıbrıs, Tunus, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Çek Cumhuriyeti ve İspanya oldu.

Rus turistlerin en çok rağbet gösterdikleri tatil ülkeleri arasında kişi başı bir haftalık ortalama paket tur fiyatının en pahalı olduğu destinasyonlar Birleşik Arap Emirlikleri (48 bin 400 ruble), Vietnam (45 bin 700 ruble) ve Tayland (40 bin ruble) oldu. En ucuz tur paketleri Türkiye (ortalama 23 bin 500) ve Tunus’a (25 bin 100 ruble) satıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’ye ve Tunus’a satılan tur paketlerinde her şey dahil turların oranı yüzde 90 iken, Tayland’da bu oran yüzde 28, Yunanistan’da yüzde 62, Kıbrıs’ta yüzde 43, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ve İspanya’da yüzde 34 olarak kaydedildi.

Ruslar çok israf ediyor, para bırakmıyor

Rus turistler turizmciler tarafından aslında en kötü müşteri grubunu oluşturuyor. Her şey dahil sistemi tercih eden Rus turistler son derece talepkar. Batılı bir turist sadece yiyeceği kadar yemeği tabağına koyarken, Rus turist bu konuda son derece bonkör ve israfkar. Alkol tüketiminde de diğer ülke vatandaşlarına göre oldukça ileride. Oda kullanımında da son derece israfkar. Duşta çok vakit geçiriyor, elektrik ve suyu da çevreci kaygılar gözetmeksizin son derece bonkör kullanıyor. Bu davranış biçimleri ile de en maliyetli, kâr marjı en düşük turist grubunu oluşturuyor.

Yasaklı 6 meyveden 39 milyon dolar geldi

Haberin Devamı

Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin düzelmesiyle bu ülkeye meyve ihracatında artış yaşanıyor. Geçen yılın ilk 4 ayında Rusya’ya satışı yapılamayan ve kısıtlamaları daha önce kalkan erik, şeftali, nektarin, portakal, kayısı, mandalina ihracatından bu yılın aynı döneminde 39.6 milyon dolar gelir elde edildi. Rusya’ya 6 kalem üründe toplam 78.4 bin ton ihracat gerçekleştirildi.