Gazete Vatan Logo

Her Müslümana farz bir aylık ibadet: Oruç

Oruç, fıkhi yani İslam hukukunu derinlemesine bilmektir ve terim olarak; “İmsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir amaç uğruna ve bilinçli olarak, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir”

Her Müslümana farz bir aylık ibadet: Oruç

Oruç, Farsça’daki rûze kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Arapçası savm ve sıyâmdır. Savm kelimesi Arapça’da “Bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek” anlamında kullanılır.

Fıkıh terimi olarak ise imsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir amaç uğruna ve bilinçli olarak, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir.

İmsak vakti nedir?

İmsak, Arapça’da, “kendini tutmak, engellemek” anlamına gelir. Orucun temel unsuru da bu anlamdır. İmsak vakti tabiri, dilimizde, oruç yasaklarından (yeme içme ve cinsel ilişki) uzak durma vaktinin başlangıcı anlamında kullanılır. İmsak vakti, tan yerinin ağarması vakti olup, bu andan itibaren yatsı namazının vaktiçıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur; bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip orucun başlaması vaktidir.

İftar vakti nedir?

İftar vakti ise oruç yasaklarının sona erdiği vakit anlamında güneşin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti de gelmiş olur. Gündüz ve gecenin teşekkül etmediği bölgelerde oruç süresi buralara en yakın normal bölgelere göre belirlenir.

Haberin Devamı

Oruç ne zaman farz oldu?

Oruç, Peygamberimiz’in hicretinden bir buçuk yıl sonra şâban ayının onuncu günü farz kılınmıştır ve İslâm’ın beş şartından biridir. Peygamberimiz bu konuyu, “İslâm beş şey üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka Tanrı olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna tanıklık etmek; namaz kılmak, zekât vermek, ramazan orucunu tutmak ve gücü yetenler için Beytullah’ı ziyaret etmektir (hac)” diyerek bildirmiştir. (Buhârî, “Îmân”, 34, 40; “İlim”, 25; Müslim, “Îmân”, 8).

RAMAZAN AYI NEDİR?

Ramazan ayı, Kur’an-ı Kerim’in indiği aydır. Kur’an’da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen “Kadir Gecesi” yine bu ay içindedir. Ayrıca İslam’ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve bu nedenle ‘On Bir Ayın Sultanı’ denilmiştir.