Gazete Vatan Logo

Her ‘kese’ye uygun 4.5G’li cep sunacak

4.5G ihalesinde ihtiyaçları olan frekansları rasyonel ve optimum bir fiyat/fayda oranı ile aldıklarını söyleyen Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “Altyapımız da sim kartlarımız da telefonlarımız da 4.5G’ye hazır. 4.5G teknolojisinde de herkese en uygun cihazları en cazip tekliflerle sunacağız” dedi

Her ‘kese’ye uygun 4.5G’li cep sunacak

Çarşamba günü gerçekleştirilen 4.5G ihalesinde ihtiyaçları olan frekansları rasyonel ve optimum bir fiyat/fayda oranı ile aldıklarını söyleyen Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “”İhalede son derece akıllı bir yatırım yaptık. Planladığımız şekilde ihtiyacımız olan her frekansı optimum fiyat-değer dengesinde elde ettik. Bundan sonraki süreçte, elimizdeki bantları birleştirerek çoklu taşıyıcı ile yüksek hızlara ulaşmak suretiyle tüketicilerimize en hızlı mobil interneti sunacağız” dedi.

2006 yılından bu yana Türkiye’ye satın alma bedeli, 3G lisans bedeli ve 4.5G lisans bedeli dahil olmak üzere yaklaşık 16.5 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını kaydeden Öğüt, “Ülkemizin Dijital Dönüşüm hedeflerine ulaşması yönünde yatırımlarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Bu yıl peşin ödeyeceğiz

778 milyon euro bedelle 5 frekans aldıkları ihaleye ilişkin değerlendirme toplantısı düzenleyen Öğüt, ihalede yaptıkları yatırımla toplam yatırımlarını 16.5 milyar TL’ye çıkardıklarını hatırlattı. Öğüt, “Türkiye’deki 10’uncu yılımızı yeni ve büyük bir yatırımla taçlandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ihalenin esas kazananı tüm Türkiye ve elbette tüketicimiz oldu. Frekans lisans bedelleri için ödemeyi grubumuzdan aldığımız kaynakla 2015’te peşin olarak yapmak istiyoruz. Bunun için grubumuza borçlanacağız. Planlamayı 13 yıllık yaptığımız için kur dalgalanması bizi çok etkilemeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Yeni döneme hazırız

Bağlı oldukları grubun 18 ülkede 4G, 5 kıtada ve 12 ülkede ise 4.5G hizmeti verdiğine de değinen Öğüt, bu alandaki global deneyimi kullanarak Türkiye’nin her köşesine en kaliteli 4.5G hizmetini sunacaklarını vurguladı. Türkiye’de de çıtayı yükselteceklerine inandıklarını anlatan Gökhan Öğüt, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de şu anda altyapımız en son teknolojiye sahip ve 4.5G’ye hazırız. Son 3 yılda 17 bin baz istasyonumuzu SingleRAN teknolojisiyle yeniledik, fiber altyapımızı 2,5 katına çıkardık. Dolayısıyla, çekirdek şebekemiz hazır. Diğer yandan, bu alanda dünyanın en büyük uluslararası dolaşım ağına sahibiz. 60 ülkede 4G uluslararası dolaşım hizmeti veriyoruz. Türkiye’den müşterilerimiz de Haziran 2014’ten bu yana bu hizmetten faydalanabiliyor. Abonelerine yurt dışında SIM kart değiştirmeden 4G hizmeti sunan tek operatörüz. Türkiye’deki telefonların yüzde 17’si 4.5G’ye uyumlu. 3G ve 4G’de olduğu gibi 4.5G teknolojisinde de herkese en uygun cihazların en cazip avantaj ve tekliflerle sunacağız.”

Haberin Devamı

Ücretler yeniden belirlenmeli

FREKANS ihalesinin Türkiye’nin “Dijital Dönüşüm” sürecini hızlandıracağına dikkat çeken Gökhan Öğüt, şöyle devam etti: “Frekans kullanım ücretlerinin abone sayılarına göre yeniden belirlenmesi gerekiyor. Baz istasyonlarının kurulumunda yaşanan yasal boşlukların da kapatılması gerek. Tek bir ulusal genişbant stratejisi yapıp, mobil ve sabit geniş bantta her bireyin en hızlı teknolojiyle internete bağlantısını hedeflememiz gerekiyor. Bunun için de fibere dayalı erişimde adil, paylaşmayı kolaylaştıran bir regülasyon getirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

4.5G’ye jet onay

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), 5 frekans bandında 18 paket için KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 euro teklifin verildiği 4.5G ihalesinin sonucunu onayladı. Avea A2, B1, C2, E3 ve F1, Turkcell A3, B3, C1, D1, D2, D3, E1, F3, Vodafone A1, B2, C3, E2 ve F2 paketlerine en yüksek teklifleri vermişti. Avea’nın tekliflerinin toplamının 954 milyon 678 bin euro, Vodafone’nun 777 milyon 974 bin euro, Turkcell’in 1 milyar 623 milyon bin 82 euro olmuştu.