Gazete Vatan Logo

Her gün ‘sahte tuz’ için baskına gidiyoruz

Afrika ve Rusya’ya ihracata odaklandıklarını belirten Billur Tuz Genel Müdürü Mutlu Mermer, çay ve tuzun piyasaya en çok sahtesi sunulan ürünler olduğunu söyledi. Mermer, “Mücadele kolay değil. Sürekli ambalaj değiştiriyoruz. Her gün jandarma ve polisle baskın yapıyoruz” dedi

Her gün ‘sahte tuz’ için baskına gidiyoruz

Billur Tuz, Türkiye’nin ilk ve en büyük rafine tuz fabrikası... 1964 yılında İzmir’de faaliyete geçen şirketin başlangıçta yıllık 12 bin ton olan kapasitesi, bugün 4 rafine tesisle birlikte 250 bin tona ulaştı. Geçen yıl 60 milyon TL ciro yapan şirket tuz kapasitesinin 120 bin tonunu kullanıyor. Tekstil ürünlerinden bardağa, bulaşık deterjanından seruma hemen her alanda kullanılan tuzu üreten Billur Tuz; sofralar için de demir mineralli tuz, iyotlu, iyotsuz, sodyumu azaltılmış, doğal deniz tuzu gibi birçok seçenek sunuyor.

Yatırımlar sürecek

2005’te Billur Tuz’u bünyesine katan Mermerler Grubu, bir yandan iç pazarda liderliğini sürdürmeyi hedeflerken bir yandan da ihracatı artırmaya odaklandı.

Üretimin büyük bölümünü İzmir Çamaltı Tuzlası’ndan karşılayan Billur Tuz Genel Müdürü Mutlu Mermer, Adana ve Çankırı’da yeni sahalar aldıklarını, bu alanda yatırıma devam edeceklerini söyledi. Sofra tuzunda pazar lideri olduklarını kaydeden Mermer, sözlerine şöyle devma etti:

Sanayi tuzunda da iddialıyız. İhracata birkaç yıldır ağırlık veriyoruz. İhracatta hedeflerimiz büyük. Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu için adımlar attık. Hem sofralık hem sanayi tuzu veriyoruz. Avrupa pazarında daha çok sofralık ürünlerimizle yer almak istiyoruz. Reklamlara başladık. Avrupa’daki Türkler’e ulaşmayı hedefliyoruz. 5 yıl içinde Avrupa’da bilinen bir marka olmak istiyoruz. Afrika da hedeflerimiz arasında. Orada potansiyel çok yüksek. Rusya’ya bir dönem ürün verdik. Yeniden pazarın açılmasını bekliyoruz.” .

Haberin Devamı

Her gün bir şey çıkıyor

İç pazarda çok sahte ürünle karşı karşıya olduklarına da değinen Mutlu Mermer, “Her gün polis ve jandarmayla baskın yapılıyor. Çay ve deterjanla birlikte tuzda çok sahte ürün var. Sahteyle mücadele kolay değil. Sürekli ambalaj değiştiriyoruz. Sürekli bir yerden sahte bir şeyler çıkıyor” diye konuştu.

Her hastalığa uygun ürün var

MUTLU Mermer, perakende kanalında sofralar için 20’ye yakın ürünleri olduğunu söyledi. En sağlıklı tuzun deniz tuzu olduğunu kaydeden Mermer, “Sağlık üzerine üretim yapan tek şirketiz. Her hastalığa uygun ürünümüz var” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Gıdayı sevdik yeni fırsatları değerlendiririz

MERMERLER Grubu, 2014 yılında Fora marka zeytin üreten Ant Gıda’yı aldı. Erol Evcil’in Havran’da inşa ettiği bu zeytin işleme tesisi, Evcil’in 150 milyon dolarlık kredi borçlarına karşılık İş Bankası tarafından alınmıştı.

Banka, şirketi 30 milyon dolara Mermerler Grubu bünyesindeki Billur Tuz Şirketi’ne sattı. Mutlu Mermer, gıda işini sevdiklerini yeni fırsatlar çıkarsa değerlendireceklerini söyledi.

5.5 milyon ton üretim var

Mutlu Mermer’in verdiği bilgiye göre dünyada 120 ülkede yılda 270 milyon ton tuz elde ediliyor. Dünya tuz pazarının büyüklüğü ise

7 milyar dolar civarında. Türkiye’de 5.5 milyon tonluk üretim söz konusu. Bunun 400 bin tona yakını ihraç ediliyor. Kalanı iç piyasada tüketiliyor.