Gazete Vatan Logo

Her gün 70 bin kişi iftar çadırına koşuyor

İstanbul’da belediyeler kurdukları çadırlarda günde 70 bin kişiye yemek veriyor

Çadır kurmayan bazı belediyeler gezici araçlarla iftar saatinde soğuk sandviç ve sıcak yemek servisi yaparken bazıları ise içinde nohut, barbunya, kuru fasulye, makarna, pirinç, bulgur, zeytin, reçel, un, şeker, yağ gibi temel gıdalar bulunan erzak paketi dağıtıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Şehrin görüntüsünü bozuyor” gerekçesiyle ana caddelerde Ramazan çadırı kurulmasını engellemesine rağmen bir çok ilçe belediyesi yine de çadır kurmaktan vazgeçmedi. İlçe belediyeleri tarafından İstanbul’da kurulan iftar çadırlarında günde 70 bin kişiye, Ramazan boyunca ise yaklaşık 2 milyon kişiye sıcak yemek dağıtılacak. Ayrıca 220 bin aileye temel gıdadan oluşan erzak paketi dağıtılacak. Her pakette ortalama 50 YTL değerinde nohut, barbunya, kuru fasulye, makarna, pirinç, bulgur, zeytin, reçel, un, şeker, yağ gibi temel gıda ürünü bulunacak. İşte belediyelerinin yapacakları Ramazan yardımları:

• İstanbul Büyükşehir Belediyesi: İftar çadırı kurmadı. İftar çadırı yerine 11 araçla sıcak yemek dağıtıyor. 600 bin aileye de 25 YTL’lik alışveriş kuponu veriliyor. Belediye bunun için 15 milyon YTL ayırdı.

• Zeytinburnu: 50 bin aileye gıda yardımı yapılacak. Çadırlarda günde 3 bin 250 kişiye yemek veriliyor.

• Fatih: Her gün 3 bin kişiye iftar yemeği veriliyor. 5 bin aileye gıda yardımı yapılacak.

• Sarıyer: 2 bin kişilik iftar çadırında yemek veren belediye 6 bin aileye de gıda yardımı yapacak.

• Gaziosmanpaşa: 15 bin aileye iftarlık erzak dağıtılırken, her gün 10 bin kişiye sadviç ikram ediliyor.

• Bayrampaşa: Ramazanda 90 bin kişiye iftar çadırında yemek verilecek. Aşevinden ise günde 3 bin kişilik sıcak yemek dağıtılıyor. 3 bin aileye de erzak ve kömür verilecek.

• Bakırköy: Günlük 3 bin kişiye iftar yemeği veriliyor. 5 bin aileye de gıda yardımında bulunulacak.

• Beyoğlu: 4 yemek çadırı ile her gün 10 bin kişiye yemek veriliyor. 5 bin aileye de erzak dağıtılacak.

• Pendik: 2 bin kişilik çadırıda iftar yemeği verilirken, 4 bin aileye 60 YTL’lik yardım yapılacak.

• Kartal: Gezici TIR’la günde 2 bin 500 kişiye yemek veriliyor. 4 bin aileye 65 YTL’lik erzak dağıtılacak.

• Üsküdar: Her gün 5 bin kişi iftarını Ramazan çadırlarında açıyor.

• Ümraniye: Her gün 8 çadırda 5 bin kişiye yemek verilirken, 10 bin aileye 50 YTL’lik yardım dağıtılacak.

• Avcılar: Günde 2 bin 500 kişiye iftar yemeği veriliyor. 8 bin aileye 60 kiloluk erzak yardımı yapılacak.

• Bahçelievler: 3 bin 500 kişilik iftar çaldırları kuruldu. 10 bin aileye de gıda yardımı yapılacak.

• Şile: 600 kişilik iftar çadırı kuruldu. 150 eve sıcak yemek dağıtılacak.

• Şişli: 2 bin 500 kişilik iftar çadırı kuruldu. 30 bin aileye 50 kiloluk gıda yardımı yapılacak.

• Eyüp: 4 bin kişilik iftar çadırı kuruldu. 25 bin aileye de erzak yardımı yapılacak.

• Esenler: 2 bin kişinin evlerine sıcak iftar yemeği dağıtılıyor. 4 bin aileye de gıda yardımı yapılacak.

• Kağıthane: Çadırlarda 3 bin kişiye yemek veriliyor. Ayrıca 4 bin aileye gıda yardımı yapıyor.

• Kadıköy: Aşevlerinde 5 bin kişiye yemek verilirken, gıda ve elbise gibi yardımlar da vatandaşa ulaştırılacak.

• Büyükçekmece: 800 kişilik iftar çadırı kuruldu. 700 aileye iftar saatinden önce yemek dağıtımı yapılıyor. 5 bin aileye iftariyelik paketi dağıtılacak.

• Çatalca: 600 kişilik iftar çadırı kuruldu. 2 bin adet 60 YTL’lik gıda yardım paketi ailelere dağıtılacak.

• Eminönü: 3 bin kişilik iftar çadırı kuruldu. 3 bin adet erzak paketi de ihtiyacı olan ailelere dağıtılacak.

• Güngören: Her gün 4 bin 500 kişiye iftar yemeği veriliyor. 5 bin kişiye 24 kilogramlık gıda yardımı yapılacak.

• Tuzla: Bin 500 kişilik çadırlarda Ramazan ayı boyunca ifatr yemeği veren belediye ayrıca 3 bin aileye de kumanya yardımı yapıyor.

• Bağcılar: 8 bin aileye yardım paketleri dağıtılacak. Hayırseverlerin bağışladığı gıdalar da özel paketlerle sunuluyor. 2 bin 500 kişilik çadırlarda da iftar yemeği veriliyor.

Fakirin dileği: Ramazan hiç bitmese
4 KAP YEMEK BİZİN İÇİN BAYRAM DEMEK
Kağıthane Belediyesi’nin iftar çadırı... Sevilay-Eyüp Kan çifti ile oğulları Ömer... Eyüp Bey temizlik işçisi ayda 380 YTL maaş alıyor. Sevilay Hanım “Evi geçindirmek için akla karayı seçiyorum. Evde 7 kişiyiz. Çocuklar köfte hastası ama ancak ayda bir kez yapabiliyorum. Soframız 4 kap yemeği hiç görmedi. Burada yediğimiz 4 kap yemek bizim için bayram demek. Biz her günü sebze-pilavla geçiriyoruz” diyor.

EŞİM HAPİSTE, EVDE YEMEK PİŞMİYOR
Nazan Örgün’e de Kağıthane Belediyesi’nin iftar çadırında rastladık... Çocukları Özge ve Özgür’le gelmiş. Örgün gözleri yaşlı bir şekilde anlatıyor: “Eşim 8 aydır hapiste. Ben de 1 ay önce işsiz kaldım. Evimizde yemek pişmiyor. Sağolsun komşular getiriyor. Mecburen Ramazan bitene kadar her akşam çadıra geleceğiz. Hiç olmazsa evde yiyemediğimizi burada yeriz.”

Eyüp Belediyesi’nin iftariyelik dağıttığı çadır... Paketlerde çiftlik kebabı, pilav, şekerpare, ayran, mevye suyu ve su var. Ayşe Yanık, 7 yaşındaki torunuyla Gaziosmanpaşa’dan gelmiş. 18 yıl önce eşini kaybeden Ayşe Hanım o günden bu yana 4 çocuğuyla yarı aç yarı tok yaşadıklarını söylüyor. Neden Gaziosmanpaşa’dan Eyüp’e geldiğini soruyoruz. Yanıtı hüzün verici: “Orada eş, dost, mahalleli var. Utanıyorum. Bilmesinler halimizi. Görürlerse zoruma gider.”

ANNEM “KARNINI DOYUR EVE ÖYLE GEL” DEDİ
12 yaşındaki Mert Sarı’yı annesi göndermiş iftar çadırına. “Git yemeğini ye de gel” demiş... 4 kardeş olduklarını konfeksiyon işçisi babasının maaşının ailenin geçimine yetmediğini söylüyor. Bir yandan da hayal kuruyor: “Televizyonda filmlerde görüyorum bir sihir yapıyorlar hemen sofrada binbir çeşit yemekler oluyor. Keşke bizim de öyle olsa diyorum. Benim param olsa anneme verirdim, bize güzel yemekler yapsın diye.”

BAŞBAKAN DA ORUCUNU İFTAR ÇADIRINDA AÇTI
Başbakan Erdoğan dün orucunu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Güven Park’ta kurduğu iftar çadırında açtı. Başbakanlık’tan çadıra yürüyerek giden Başbakan, ezogelin çorbası, İzmir köfte ve elmadan oluşan yemekle iftar yaptı. Erdoğan, bir gazetecinin yemekleri nasıl bulduğunu sorması üzerine “Fena değil” dedi. “Yemekler lezzetli miydi?” sorusuna ise “Aç olana bayağı lezzetliydi. Hele oruçlu olduğunuzda çok lezzetli oluyor” yanıtını verdi.

ÜÇ BAYRAK YAN YANA
Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği, iftar çadırı kurdu. Türk, AB ve Alman bayraklarının yan yana asıldığı çadırda, her akşam 600 kişiye iftar yemeği veriliyor. Çadıra Türkler kadar diğer Müslümanlar da büyük ilgi gösteriyor.

Haberin Devamı