Gazete Vatan Logo

Her gün 2 mağaza

Türk markalarının yurt dışında büyüme stratejilerine ağırlık verdiğini söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, “Yurt dışında her gün 2 yeni mağaza açıyoruz. Yıl sonunda 3 bin 150 olan yurt dışı mağaza sayımız 4 bine, 2020’de de 6 bin sınırına ulaşacak” şeklinde konuştu

Her gün 2 mağaza

Türk markaları son dönemde yurt dışına yaptığı atılımla adından söz ettirirken dünyanın her noktasında mağaza açmaya devam ediyor.

Türk markalarının yurt dışındaki büyüme stratejilerini sürdürdüğünü ve ortalama her gün en az iki yeni mağaza açtıklarını belirten Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, 2018’e başlarken 3 bin 150 olan yurt dışı mağaza sayısının yılın sonunda 4 bine, 2020’de de 6 bin sınırına yaklaşacağını bildirdi.

Kârlılık düşüyor

Öncel, Türk markalarının geçen yıl 650 mağaza açtıkları yurt dışındaki büyüme stratejilerini bu yıl da sürdürdüğünü kaydederek, yurt içinde kârlılığın giderek düşmesinin markaları yurt dışı arayışlarına hız vermek durumunda bıraktığını söyledi. Öncel, “2018’e başlarken 100 markamızın 108 ülkede 3 bin 150 mağazası ve 11 bin 500’e yakın satış noktası bulunuyordu. Markalarımızın 2015 ve öncesinde imzaladıkları kontratlara yönelik sıkıntıları hala tam olarak çözülmedi. Önceki yıllarda dövize endeksli yapılan ve güncellenemeyen kira kontratları ile ham madde maliyetlerindeki artış ve ithalat vergilerinin kârlılığı düşürdü” dedi.

Haberin Devamı

650

Türk markaları geçen yıl yurt dışında 650 yeni mağaza yatırımı yaptı.

515

Markalar şimdiye kadar yurt dışında en fazla mağazayı 515 şube ile Rusya’da açtı.

4 bin

Markalarının 3 bin 150 olan yurt dışı mağaza sayısı bu yıl 4 bine ulaşacak.

108

100 yerli markanın yurt dışında toplam 108 farklı ülkede mağaza yatırımı bulunuyor.

Markaların ilk tercihi Rusya

Sinan Öncel, Türk markalarının bugüne kadar en çok mağazayı Rusya’da açtığını belirterek, 2017 sonu itibarıyla Rusya’da Türk markalarının 515 mağazası olduğunu bildirdi. Öncel, bu alanda Rusya’yı 264 mağaza ile Suudi Arabistan, 227 mağaza ile Kazakistan, 199 mağaza ile İran, 181 mağaza ile Ukrayna, 134 mağaza ile Romanya, 128 mağaza ile Irak, 125 mağaza ile Azerbaycan, 102 mağaza ile KKTC, 75 mağaza ile Gürcistan’ın takip ettiği bilgisini verdi. Yurt dışındaki mağazaların yaklaşık üçte ikisinin bu 10 ülkede faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Öncel, “Coğrafi bölgeler olarak baktığımızda mağazaların yüzde 41’inin Rusya ile Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan gibi Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde bulunduğunu görüyoruz. Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri yüzde 25’er payla iki ve üçüncü sırayı paylaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Balkan ülkeleri gözde

Türk perakende sektörü başta olmak üzere son yıllarda markaların yurt dışındaki ilk tercihi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine olan yakınlığı nedeniyle Balkan ülkeleri oluyor. Özellikle Bosna ve Makedonya’nın AB ile olan ilişkilerinin hız kazanması buralara yapılan yatırımları daha da önemli hale getiriyor. Markaların Baklanlar’dan sonra 2’nci tercihi de AVM yatırımları ile öne çıkan Arap ülkeler ve Rusya pazarı oluyor.