Gazete Vatan Logo

Her ‘Balon’un içinden tam 1 milyon euro çıktı

Prof. Dr. Fatih Özoğul, bizde sık görülmeye başlayan balon balıklarından elde edilen ve ilaç sanayinde kullanılan ’Tetrodotoksin’ adlı zehrin 1 gramının 1 milyon Euro’ya ithal edildiğini, yerli üretim için proje hazırlandığını söyledi.

Her ‘Balon’un içinden tam 1 milyon euro çıktı

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Fatih Özoğul, ’Mersin Körfezi’ndeki Balon Balığı Türlerinin Tetrodotoksin (TTX) Düzeylerindeki Eşeye ve Mevsime Bağlı Değişimlerin Belirlenmesi’ adlı proje hazırladı. TÜBİTAK’ın destek verdiği araştırma projesiyle ilgili konuşan Prof. Dr. Fatih Özoğul, balon balıklarındaki zehrin siyanürden bin 200, morfinden de 3 bin kat daha etkili olduğunu anlattı.

Akdeniz’de zehirli balon balıklarıyla artık daha sık karşılaşıldığını anlatan Özoğul, şöyle devam etti:

‘Yemeyin, öldürür’

“Son yıllarda bu zehirli balık, Akdeniz’in yanı sıra Ege Denizi’ne kadar ulaştı. Bu balığı tüketen bir canlı yok, avcı balık olması nedeniyle diğer balıkları ve yumurtalarını tüketiyor. Yani denizi kurutuyor. Bu balığın olduğu yerde kefal, çipura, levrek gibi balıklar bulunmaz. Oltayla avlananlar bu balığı yakalayabiliyor ama öldürücü etkide zehirli olduğu için tüketilmemesi gerekiyor. Yakalanan balıkların kedi ve köpeklere de verilmemesi lazım, çünkü onları da öldürür.”

Haberin Devamı

Kanser tedavisinde kullanılıyor

Türkiye’de avlanması ve kıyıya çıkarılması yasak olan balon balıklarıyla ilgili yaptıkları projenin çok önemli olduğunu aktaran Özoğul, şunları kaydetti, “Akdeniz’de 4 farklı balon balığı türü saptadık. Balon balıklarının derisinde, kas yapısında, iç organlarında, karaciğerlerinde, üreme organlarındaki tetrodotoksin (TTX) denilen zehir var. Amacımız bu zehiri ilaç sanayisine ve avlanması yasak olan balığın etini de ekonomiye kazandırmak. Bu balığın zehiri ilaç sanayisinde kullanılıyor. Türkiye olarak, bu zehiri biz özel izinle Avrupa’dan getirtiyoruz. Zehirin 1 gramı 1 milyon Euro. Söz konusu zehir, kanser tedavisinde kullanılıyor. Ağrı kesici özelliği var. Bir de bağımlılık tedavisinde çok önemli yeri var. Herkesin korktuğu bu balığın zehiri avantaja dönüştürülebilir. Etinden çok içerisindeki TTX seviyesi tespit edilerek ekonomiye kazandırılabilir.”