Gazete Vatan Logo

Her adımınızda dolara basın!

Piyasaya yeni sürülen Bitcoin benzeri, adım sayan sanal para sistemi, kişi ne kadar çok yürüyüp hareket ederse o kadar birikiyor.

Her adımınızda dolara basın!

Bitwalking (Bityürüme) dolarlarıyla sanal cüzdanını kabartmak isteyenlerin bol bol yürümesi gerekiyor. Cep telefonuna yüklenebilen bir uygulama sayesinde, telefon sahibinin adımları sayılıyor ve her 10 bin adımda, yani yaklaşık 8 kilometrede, 1 dolar kazanılıyor. Kazanılan paraları internet alışverişlerinde harcamak ya da sanal döviz bürolarında gerçek paraya dönüştürmek de mümkün. Bitwalking’in yaratıcıları Nissan Bahar ve Franky Imbesi, projeleri için şu ana kadar 10 milyon dolar finansman sağlamış durumda.

Adım sayıp ödeme

Projenin ana finansörü Japon elektronik şirketi Murata, Bitwalking’in telefonlardan bağımsız olarak kullanılabilmesi için bir de bileklik tasarlıyor. Bitwalking, adımları sayıyor ve her 10 bin adım için 1 Bitwalking doları ödüyor. Kullanıcının adımlarını sayacak olan bileklik, ne kadar sanal para kazanıldığını da söyleyebilecek. Bitwalking paralarını kabul edeceğini açıklayan ilk firmalar da ayakkabı üreticileri oldu. İngiltere’de bazı bankalar da Bitwalking paraları bozmaya başlayabilir. .

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşam

Bitwalking’in insanları harekete teşvik etmek için yeni bir yöntem olabileceği düşünülüyor. Ayrıca ileride şirketlerin çalışanlarının daha sağlıklı olması için Bitwalking uygulamasına destek verebileceği ve maaşlarının yanında, yürüdükleri yolu da ek gelir olarak çalışanlara dağıtabileceği ifade ediliyor.

İki gencin icadı

Bitwalking’in yaratıcıları Nissan Bahar ve Franky Imbesi, bir yandan sağlıklı yaşamı teşvik etmek, diğer yandan da fakir ülkelerde yaşayanlara ek gelir kaynağı yaratmak istiyorlar. Mevcut istatistikler, gelişmiş ülkelerde ortalama bir kişinin ayda 15 Bitwalking doları kazanabileceğini gösteriyor. Ancak insanların uzun yollar kat etmek durumunda olduğu daha fakir ülkelerde Bitwalking’in daha da büyük bir fark yaratabileceği düşünülüyor. Malavi ve Kenya projenin pilot uygulamasının yapılacağı ülkeler olarak belirlendi.