Gazete Vatan Logo

Her 5 kişiden biri alerji problemi yaşıyor

Mart ayında doğanın canlanması ile başlayan ve Haziran sonuna kadar sıklıkla yaşanan alerji şikayetiyle baş etmek için yapılması gerekenleri Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel anlattı.

Her 5 kişiden biri alerji problemi yaşıyor

Şikayet tüm yıl devam edebilir

Çoğunlukla bahar alerjisi olarak bahsedilen alerjik rinitte en önemli etkenlerden biri polenler. Aslında polenler sadece bahar döneminde değil yıl boyunca yayılıyor. Ancak bahar aylarında havanın daha kuru, rüzgarlı olması ve insanların daha çok dışarıda bulunması rahatsızlığın görülme sıklığını da artırıyor. Alerjik rinitin; saman nezlesi, bahar alerjileri gibi mevsimsel ya da ev tozu akarları, hayvan alerjileri gibi yıl boyunca devam eden türleri bulunuyon. Alerjik rinit, enfeksiyon kaynaklı olmayan bir nezledir. Genel olarak her 5 kişiden biri alerjik bir sorun yaşayabilir.

Düzenli beslenip bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Alerjiyi engellemek için en başta bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekiyor. Bağışıklık sisteminin iyi çalışmasının anahtarı da dengeli beslenme. Sağlıklı koşullarda üretilmiş besinleri, dengeli tüketmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Tek tip bir besin grubunu öne çıkaran (protein, karbonhidrat gibi) diyetlerden uzak durulmalı. Beslenme planında her besin grubu yer almalı. Taze sebze ve meyveler içerdikleri doğal vitaminler ve diğer antioksidanlar aracılığıyla, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Ev yoğurdu, kefir, lifli besinler gibi pre ve probiyotikler, mide-bağırsak sisteminin sağlıklı işleyişini sağlar.

Haberin Devamı

İlaç ve aşı ile tedavi sağlanabilir

Tedavide alerji önleyici ilaçlardan da yararlanılabilir. Ağızdan alınan tabletler şeklinde ya da burundan sıkılan spreyler ile tedavi sağlanır. Ancak alerjik hastalıklarda en temel tedavi için alerjenden uzak durmak gerekiyor. Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi iritanlardan uzak durmak, şikayetlerinin ağırlaşmasını engeller. Aşı da tedavide kullanılabilir.

Bu önlemleri almalısınız!

- Ev veya çalışma ortamı sabah saatlerinde havalandırılmamalı.

- Dışarıdan eve girildiğinde giysiler değiştirilmeli ve yıkanmadan tekrar giyilmemeli.

- Polenlerin saçlara yapışma olasılığına karşı saçlar yıkanmalı.

- Yıkanan çamaşırlar için mümkünse çamaşır kurutma makinesi kullanılmalı.

Haberin Devamı

- Araba ile yolculuk yapıldığında camlar kapalı tutulmalı.

- Araçların düzenli olarak polen filtreleri değiştirilmeli.

- Dış alanlarda polen maskesi kullanılmalı.

- Polen mevsiminde açık havada spor yapılmamalı.

- Gözlerin yan taraflarını kapatan güneş gözlükleri kullanılmalı.

Şikayetler 1-2 haftadır devam ediyorsa mutlaka bir hekime başvurmalı

Yoğun çalışma ve stres tetikleyebilir

Bakteri, virüs ve parazit gibi mikrobik etkenlere karşı mükemmel koruma sağlayan bağışıklık sistemi, normalde zararsız olan bazı maddelere karşı aşırı tepki verebilir. Alerjenleri yanlışlıkla tehlikeli madde olarak gördüğünde de alerjik reaksiyon gelişiyor. Alerjik rahatsızlıklar gelişmiş ülkelerde daha sık görülüyor. Mevsimsel alerjilerin yanında; stres, yoğun çalışma ortamı, hava kirliliğinin artması ve gıdalardaki katkı maddeleri, alerji riskini artırıyor.

Ebeveynlerde varsa risk yüzde 60 artar

Genetik eğilim alerjik rinit için en önemli risk faktörü. Ebeveynlerinden birinde alerjik rinit olması, çocukta bu hastalığın gelişme riskini yüzde 30, her ikisinde de olması yüzde 60 yapıyor. Herhangi bir alerjiye eğilimi olan kişilerde bahar alerjisi olma olasılığı daha fazla. Örneğin bağırsak alerjisi olan bir kişinin polen alerjisi olma ihtimali hiçbir alerjisi olmayan kişilere göre daha yüksek.Astım olan bireylerde de daha sık görülüyor.

Haberin Devamı

Gözler kızarıyor kaşınıyor ve sulanıyorsa…

Gözlerde akma, kızarıklık, kaşıntı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, geniz akıntısı, gibi belirtilerle kendini gösteren bahar alerjileri çoğu zaman enfeksiyon nedeni ile oluşan soğuk algınlığı belirtileri ile karıştırılıyor. Belirtilerin sıklıkla tekrarlaması, açık havada ve bahar aylarında bu şikayetlerin artması iki şikayeti ayıran en önemli ayrıntı.

Vücut alerjene maruz kaldıkça direnç kazanmaz

Alerji, genetik eğilimi olan kişilerde çevresel faktörlerin de etkisiyle ortaya çıkabiliyor. Alerjenlere maruz kalarak alerjiye direnç kazanma söz konusu değil. Bu durum tam tersi alerji riskini artırıyor. Genetik bir yatkınlık söz konusuysa ve sürekli alerjenlere maruz kalınıyorsa örneğin evde kedi beslenme, tüylü halılar alerji gelişimini hızlandırabilir.

Gree Klima Sistemleri ile içiniz rahat

Şehir ortamının getirdiği en büyük dezavantajın başında olan hava kirliliği için geliştirilen Gree Crown serisi klimaların IFD PM2,5 Filtre sistemi havada çapı 2,5µm’den daha küçük parçacıklı maddeleri yakalamak üzere üretildi. Gree Crown Serileri havadaki PM2,5 kirliliği efektif şekilde filtreleyerek insan sağlığını tehdit eden PM2,5 etkin bir şekilde yok eder, sağlklı bir ortam yaratır.

Haberin Devamı