Gazete Vatan Logo

Her 5’inden 4’ü kaçak

DEMAD Başkanı Tunçer, Türkiye’deki yetki belgeli döviz bürosu sayısının 830 olduğunu belirterek, “Ancak toplam döviz bürosu sayısı 3 bin 830. Her 5 bürodan 4’ü kaçak” dedi

Her 5’inden 4’ü kaçak

Değerli Maden Taş ve Döviz Piyasası Kurum ve Kuruluşlar Derneği (DEMAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Erdal Tunçer, Türkiye genelinde Hazine Müsteşarlığı’ndan izin ve yetki belgesi alarak açılan döviz bürosu sayısının 830 olduğunu belirterek, “Ancak ülkedeki toplam döviz bürosu sayısı 3 bin 830. Yani döviz bürosunun yaptığı işlemleri yapan bu iş yerlerinin yüzde 78’i yasal değil. Bir bakıma ‘Her 5 döviz bürosundan 4’ü kaçak’ diyebiliriz” diye konuştu.

Yetki belgesi yok

Tunçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hazine’den izin almadan kuyumcu, western union gibi isimler altında dükkan açarak, otellerde büfe kurarak veya direkt iş açıp döviz alım satımı yapan var. Normalde bu gibi kurum veya kuruluşların döviz alım-satımı yapması yasaktır ve cezası vardır.”

Tunçer, özellikle alışveriş merkezlerinde ve otellerde çok sayıda döviz bürolarının kurulduğunu,

bu yerlerin yetki belgesi olmadığını vurguladı.

12 bin kişi çalışıyor

Erdal Tunçer her döviz bürosunda en az 11-12 kişi çalıştığını, bu sayının 25-30’a kadar çıkabildiğini kaydederek, yasal olarak açılan döviz bürolarında toplam çalışan sayısının 12-13 binleri bulduğunu söyledi. Döviz bürolarının günlük işlem hacminin 250 milyon dolar olduğunu dile getiren Tunçer, buradaki işlemlerin yüzde 99.99’unun resmi olduğunu, yasal olmayan işlem yapılamadığını vurguladı.
Tunçer, 830 döviz bürosunun 450’sinin İstanbul’da olduğunu, hiç yasal döviz bürosu bulunmayan illerin bile bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı