Gazete Vatan Logo

Her 3 kişiden biri tehdit altında!

Her üç kişiden birinde varis görülebileceğini söyleyen Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, kadınlarda, günün büyük bölümünü ayakta geçirenlerde ve hamilelerde varisin daha sık görüldüğünü belitti.

Avrasya Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, varis hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Uzun süre ayakta durmanın varisin başlıca sebeplerinden biri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, her 3 kişiden birinin varis tehdidi altında olduğunu ifade etti. Varisin toplardamar kaynaklı bir hastalık olduğunu söyleyen Doç Dr. Ali Rıza Cenal, “Varis, vücuttaki toplardamarların genişlemesi, yapısının bozulması, kıvrılması ve görünür hale gelmesidir. Varisin daha ileriki aşamaları da vardır. Buna venöz yetmezlik, kronik venöz yetmezlik olarak tanımlanır. Varis, genel bir tanımla ayakta renk değişikliği, yaralanmalar, şişmeler şeklinde kendini gösteren toplardamar hastalıklarının bir bütünüdür’’ dedi.

VARİSTEN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU

Variste en etkili tedavinin, ‘varis çorabı’ olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Cenal, “Varis çorabı ameliyattan daha etkili bir yöntemdir. Zor olan ise varis çorabını kullanmak. Varis çorapları, diz altı, diz üstü, külotlu gibi çeşitlerden oluşuyor. Biz çoğunlukta diz altı çorabı veriyoruz. Bu çorabı sabah yataktan kalkmadan önce, ayağımızı yere sarkıtmadan, üç veya beş dakika yukarıda beklettikten sonra giymeliyiz. Akşam yatarken de çıkartmalıyız. Bu şekilde giyildiği zaman son derece koruyucu olup, varislerin ilerlemesini de azaltır. Varise bağlı ağrılar da azalır. Varis çorabını kullananlar, yaz aylarında kullanamıyoruz diye şikayet ederler. Ancak varis çorabını kullananlar muhakkak faydasını görürler’’ dedi.

Haberin Devamı

“AMELİYATLAR ESTETİK AMAÇLI YAPILIYOR’’

Varis ameliyatlarının basit ameliyatlar olduğunun altını çizen Cenal, “Varis ameliyatlarının çoğu estetik amaçlı yapılıyor. Sağlık açısından sıkıntı çıkardığı zamanlarda, ayakta şişmeler, şiddetli ağrılar, renk değişiklikleri ve yaralar görülüyor. Bu tabloda, muhakkak cerrahi bir müdahalemiz oluyor. Bazı varisler görüntü açısından sıkıntı oluşturabiliyor. Onlara da skleroterapi dediğimiz iğne tedavisiyle, ya da lazerle dışarıdan müdahale ediyoruz’’ diye konuştu.

Haberin Devamı

VARİSTEN NASIL KORUNURUZ?

Varisi, kanın aşağıdan kalbe doğru yerçekimini yenerek gelmesi şeklinde tanımlayan Cenal, “Vücutta, özellikle bacaklarda, kanın geri kaçmasını engelleyen kapakçıklar var. Ayakta çok durunca bu dolaşım zorlanabiliyor. Buna bağlı olarak da bacak içindeki basınç artarak varisleri de arttırıyor. Yapılması gereken, ayakta çok duruyorsanız fırsat buldukça ayağınızı yaklaşık iki saat, yukarıda tutmanızdır. Eğer yapamıyorlarsa varisleriniz de varsa, muhakkak varis çorabı giymelisiniz’’ dedi.

Spor yapmanın varis için faydalarına değinen Cenal, sözlerine şöyle devam etti: “Varisler açısından, yürümek ve spor yapmak son derece faydalıdır. Kanın yukarı gitmesini daha da çok kolaylaştırır. Sabit ve hareketsiz durmak zararlı olup, varisin artmasına sebep oluyor. Bu yüzden sporu her zaman tavsiye ediyorum’

Haberin Devamı