Gazete Vatan Logo

Hepsi tahliye edildi

IŞİD’in Türkiye’deki yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında 7’si tutuklu 96 sanık hakkında görülen davada mahkeme, Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk dahil tüm tutuklu sanıklar için tahliye kararı verdi

Hepsi tahliye edildi

Terör örgütü IŞİD’in Türkiye’deki yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 7’si tutuklu 96 sanık hakkında açılan davanın 4’üncü duruşmasında tutuklu sanıklar Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk, Cemil Aslan, Enes Yelgün, Erdal Yaşar, Mehmet Karlı ve Suriye’li Muhammed Mustafa Halli ve Asaad Khelifalkhadr ile 21 tutuksuz sanık hazır bulundu. İddianamede yapının bu bölümdeki sorumlusunu olduğu aktarılan Ebu Ubeyde kod adlı İlyas Aydın örgüt yöneticiliğinden 15 yıla kadar hapsini talep eden savcılık ‘Ebu Hanzala’ kod adlı Halis Bayancuk’unda aralarında bulunduğu 66 şüphelinin ise örgüt üyeliğinden 10 yıla kadar hapsi isteniyor.

‘Benimsemiyorum’

Tercüman aracılığıyla ifade veren Suriyeliler Muhammed Mustafa Halli ve Asaad Khelifalkhadr, Fransız pasaportlu iki kadını İstanbul’dan Gaziantep’e buradan da IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye gönderdikleri iddialarını kabul etmedi. Türk hükümetinin sınırları açmasının ardından kaçak olarak 2 yıl önce giriş yaptığı belirten Khelifalkhadr, “Turizm işiyle uğraştığım için dışarıdan gelen kişilerin talepleriyle onları bazen gezdiriyoruz. Kimseyi IŞİD’e göndermedim. IŞİD’i desteklemiyorum. Fikirlerini de benimsemiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Tercüman krizi çıktı

Bu arada tutuklu sanıklardan Halis Bayancuk tercüman Nazan Taş’ın eksik çeviri yaptığını belirterek itiraz etti. Bayancuk, Asaad’ın ifadesinde IŞİD’ten mağdur olduğunu bu yüzden Türkiye’ye geldiğini söylediğini belirtti. Tercüman da böyle bir ifadeyi duymadığını söyledi. Tercüman kadınla, Bayancuk arasında ikili diyalog gelişince mahkeme başkanı Ahmet Civelek, Bayancuk’u uyardı. Sanık bu kez Suriye’de Beşar Esad’la IŞİD’le arasında çatışma çıkması üzerine artık bizim için yaşanacak bir yer değildi. Bu yüzden Türkiye’ye eşimle birlikte geldim. IŞİD’e adam kazandırdığım söz konusu olamaz” diye konuştu.

Tekbirle tahliye

Savcı Yavuz Pehlivan tüm sanıkların tutukluluk haline devam kararı verilmesini talep etti. Ancak mahkeme, tüm tutuklu sanıkların, “dosya kapsamı, mevcut delil durumu, savunmalarının alınmış oluşu, tutuklukta geçen süre dikkate alınarak” tahliyelerine karar verdi. Mahkeme, kararına bu kararı sanıkların mağduriyetlerine sebep olmamak için verdiğini notunu düştü. Tahliyesine karar verilen sanıklar hakkında ikamet adreslerine en yakın kolluk birimine haftanın üç günü imza atmak suretiyle adli kontrol hükmünün uygulanmasına karar verildi. İfadesi alınamayan 24 tutuksuz sanık hakkındaki yakalama kararının ise devamına hükmedildi. Tutuksuz sanıklar ve izleyiciler tekbir getirerek adliyeden çıkarken çevredekilerin kaçıştıkları gözlendi.

Haberin Devamı

Ebu Hanzala kim?

Ebu Hanzala kod adını kullanan Bayancuk, bayram namazında cihat çağrısı yapan bir konuşma yapmıştı. Ömerli Barajı’nda çekildiği tahmin edilen görüntüde demokrasiyi eleştiren Bayancuk, şeriat yönetimi istediklerini söylemişti. Bayancuk, “Müslümanların evlerini sabah 5’te basarsanız, mahremiyetini çiğnerseniz, sizi Allah’a şikayet ederiz. Aklınızı başınıza alın” demişti.